Skip to content

Likovna radionica VOLIM HRVATSKU ZASTAVU povodom izložbe 84 SATA ZA POBJEDU

Izložba 84 sata za pobjedu postavljena je u Galeriji Vjekoslav Karas povodom 20. obljetnice oslobodilačke operacije Oluja u zbornom području Karlovac. Njezin sadržaj ne upotpunjuje samo program nastave povijesti, već pruža i brojne likovne poticaje za nastavu likovne kulture

Volim hrvatsku zastavu  11

Budući da je Oluja najpoznatija operacija Hrvatske vojske i simbolični znamen kraja rata i borbe za cjelovitu Hrvatsku, uz izložbu su, osim predavanja, organizirane prezentacije, edukativni sadržaji te četiri likovno-domoljubne radionice za učenike osnovnih škola pod nazivom Volim hrvatsku zastavu koje su se održavale tijekom listopada 2015.

foto-galerija

Učenici su slikali obostrane zastavice u tehnici akrilika na platnu, dimenzija 50 x 30 cm. U redovitoj nastavi likovne kulture učenici nemaju priliku slikati akrilnim bojama na lanenom platnu, tako da im je ovom radionicom pružena mogućnost da kvalitetnijim materijalima izraze i razvijaju maštu i kreativnost na zadanu temu.

Volim hrvatsku zastavu  12

Uoči radionice učenici su razgledavali izložbu uz stručno vodstvo autorice i kustosice izložbe Ružice Stjepanović. Prije rada upoznali su se s primjerima zastava država, gradova, općina, nogometnih klubova, s vjerskim zastavama (barjacima), festivalskim zastavama. Također su imali priliku vidjeti i originalne radove poznatih umjetnika Međunarodnog festivala umjetničkih zastavica Cest is d’ Best. Nakon uvoda sudionici su vođeni maštom crtali skice, a potom su slikali svoju umjetničku zastavu uz poticaj grbova i simbola s hrvatske i karlovačke zastave.

Volim hrvatsku zastavu  2

Tri su radionice održane u prostoru Galerije Vjekoslav Karas, a jedna, na Dan neovisnosti, u prostoru Gradskog muzeja Karlovac. U radionici je sudjelovalo 37 učenika raznih uzrasta od 6 do 18 godina iz OŠ Dudovac, OŠ Grabrik, OŠ Banija i nekoliko karlovačkih srednjih škola. Radionici su se pridružila su i tri odrasla sudionika koji su s radošću izrazili svoj likovni doživljaj na zadanu temu. Svi su radovi nakon radionica izloženi u ulaznom prostoru Galerije Vjekoslav Karas gdje će biti do zatvaranja izložbe.

Volim hrvatsku zastavu  1

Budući su brojni učenici naslikali uspješno zastavicu pobjede sa zanimljivim likovnim rješenjima i simbolima, nije bilo lako odabrati radove za nagrade i pohvale. Članovi stručnog žirija u sastavu: Antonija Škrtić, Ružica Stjepanović i Dijana Nazor dodijelili tri ravnopravne nagrade i četiri priznanja za najuspjelije radove.

Nagrade su dobili Magdalena Leš (11 g.), Lana Paulić (13 g.) i Katarina Biličić (14.). Pohvale su dodijeljene Magdaleni Spudić (9. g.), Dori Kučan (11.g.), Učeničkom domu Karlovac za grupni rad djece (14 – 18 g.), a Luka Škrtić (6 g.) dobio je posebnu pohvalu za rad kao najmlađi sudionik radionice. Ovakve su radionice zahvalne jer kroz učenje likovnih elemenata potiču učenje o Domovinskom ratu, razvijaju nacionalnu svijest, znanje o simbolima i heraldici.

Radionicu je vodila likovna pedagoginja Dijana Nazor, a suradnice u radionici bile su Ružica Stjepanović i Matea Galetić.

Tekst i foto: Dijana Nazor