Naslovnica copy-smallU galeriji „U predvorju”, u predvorju Uprave HŽ Infrastrukture, Mihanovićeva 12, u Zagrebu u utorak, 20. 10. u 19 sati otvara se izložba fotografija „Ne naginji se kroz prozor”. Autori su zaljubljenici u fotografiju i željeznicu, Dragutin Staničić i Ante Klečina

Izložbu financira Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, organizator izložbe je Udruga željezničara slikara “Plavo Svjetlo” iz Zagreba, a pokretač i voditelj projekta jest predsjednica udruge Tanja Horvat.

O projektu i izložbi autorica teksta za katalog Iva Potočnik je između ostalog napisala: „… Izložba fotografija zanimljivog naziva objedinjuje radove dvojice autora koje idejno spaja specifičan interes i motiv. Vlak kao prijevozno sredstvo u njihovom je slučaju zamijenjen vizualnom percepcijom kroz fotografski medij čime je smješten u jedan potpuno drugačiji kontekst. Svoju strast prema vlakovima svako od autora ispoljava na sebi svojstven način, no u konačnici se ne udaljavaju od konkretne misli. Fokusirajući se na prugu, vagone, linije i okvire, dočaravaju svakodnevni život usko vezan uz putovanja i njihov proces. …”

Iva Potočnik je o fotografijama napisala slijedeće: „Promatrajući putnike, Ante Klečina načinio je seriju fotografija čije kompozicije i atmosfera nadilaze osnovnu relaciju prijevoznog sredstva i čovjeka. U njegovom je interesu djelić života jednog putnika. Sve što pojedinac nosi sa sobom vidljivo je pogledom prema prozoru vagona. Sreća, tuga, umor, prolaznost i odsutnost samo su neka od zabilježenih psiholoških stanja. Dobro nam je poznato da vremenski period putovanja čovjeku vrlo često otvara prostor razmišljanju i preispitivanju emocija što je osnovna komponenta u autorovim fotografijama nastalim na kolodvorima diljem Europe.

Dragutin Staničić nešto je više skloniji dokumentarnom pristupu u kojem vlakove promatra iznutra. Uz željezničke pruge, njegov su neizostavni motiv i djelatnici u vlakovima. Strojovođe i kondukteri, osmjehuju se i pozdravljaju iz kabina, podsjećajući nas svoju važnost u prometu. Da, zaista su zavrijedili da pažnja bude usmjerena na njih, jer zapravo oni s putnicima čine jedan vlak.”

Ante Klečina rođen je i živi u Varaždinu, djelatnik je Saveza za željeznicu u Zagrebu gdje radi na projektima promoviranja i unapređenja željezničkog i svog javnog prijevoza općenito. Fotograf je amater već dugi niz godina. Do sada je samostalno izlagao šest puta, na skupnim izložba pojavio se 50-ak puta u nekoliko europskih zemalja. Redoviti je i povremeni suradnik domaćih i stranih prometnih časopisa.

Dragutin Staničić rođen je i živi u Zagrebu, djelatnik je HŽ Infrastrukture i radi na održavanju signalno-sigurnosne tehnike. Fotograf je amater još od početka rada na željeznici prije gotovo 40 godina. Izlagao je u Hrvatskoj i inozemstvu, također je vrlo aktivni suradnik velikog broja željezničkih časopisa širom Europe.

Organizatori i autori pozivaju sve zainteresirane da svakako dođu 20. 10. svakako prisustvuju njegnom otvorenju. Izložbu možete razgledati do 30. 11. svakog radnog dana do 17 sati.