Skip to content

Tribina o Mladenu Pejakoviću: Čovjek od kista, pera, šestara i zlatnog reza

pozI perom i kistom niz je razgovora o književnosti u likovnosti i likovnosti u književnosti, koje moderiraju Jadranka Pintarić i Srđan Sandić, a predstavlja osobe iz kulture koje u svom radu objedinjuju književnost i likovnost, žive na razmeđu tih dvaju svjetova, spajaju ih u svojim djelima, bilo aktivno, bilo biografijom

Jedan od takvih umjetnika je i Mladen Pejaković (1928. – 2005.) slikar, scenograf, pedagog, pisac brojnih teorijskih knjiga, a autorom je i pjesama koje su tek posthumno objavljene. Autor je, između ostalih, knjiga Starohrvatska sakralna arhitektura (1981.; 1988.), Omjeri i znakovi (1994.), Zlatni rez (2000.). Usto, napisao je niz monografskih i stručnih tekstova o našim umjetnicima. Uz brojne samostalne izložbe, opremao je izložbe drugih umjetnika, postavio stalne muzejske zbirke (Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb; Muzej grada Šibenika; Arheološki muzej u Zadru; Pomorski muzej HAZU u Dubrovniku i druge). Predavao je od 1985. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali i na Filozofskom fakultetu i na Akademiji za kazalište i film u Zagrebu. Renesansnih znanja i sjajne moći sinteze, plijenio je slušateljstvo. Neprocjenjivo je njegovo istraživanje starohrvatske arhitekture (Broj iz svjetlosti, 1978.), ali i Dioklecijanove palače – ne bi li dokazao da je Sunce mjerna jedinica i u crkvici Sv. Križa i u “palači Sunca”.

U Knjižnici Marije Jurić Zagorke (Krvavi most 2) u utorak, 20. listopada 2015. u 19 sati na tribinu o Mladenu Pejakoviću ugostit ćemo Jožicu Pejaković, Tonka Maroevića, Jagora Bučana, Dražena Katunarića i Borisa Vrgu, Izložba slika ostaje otvorena do 8. studenog 2015.

Slika1
preuzeto iz Mladen Pejaković. Zagreb: Litteris, 2009.