Skip to content

Zdravko Kopas u Alvoni

U labinskoj Galeriji Alvona postavljena je izložba umjetničke fotografije pod nazivom „Trijada” Zdravka Kopasa iz Rijeke

zdravko kopas 2

foto-galerija

„… Ako je Kopasova crno/bijela fotorola njegova teza, odnosno postavljanje prvog stupnja artističkoga rasta, onda u njoj prepoznajemo poeziju stišanoga glasa. To je prisna, osobna, tiha, meditativna zen poezija u kojoj svaka fotografija/isječak jest entitet, dok cjelina čini poemu posvećenu ljepoti i miru rajskih vrtova i nekih privilegiranih prostora koji odišu čistoćom.

Ako luminoobjekti jesu njegova antiteza, onda su evidentno poricanje polaznoga stajališta i rađeni su sa ciljem dijalektičkog suprotstavljanja opreka. Dakle poetsko je, telurno i htonsko otklonjeno na ime konstruktivističkog postulata koji racionalizira i minimalizira, odnosno mimezis zamjenjuje za mimikriju, i mi ne znamo što jest objekt žudnje njegove serije fotografija. No, toliko su savršene same po sebi da prepoznavanje i nije nužno. Važna je magija koju nam sa nevjerojatnom lakoćom emaniraju.

Ako njegovo “slikanje fotoaparatom” uzbudljivih, krajnje hedonističkih prizora bez opisa, to “piturivanje” fragmenata koji mirišu na Mediteran i nose dugo pamćenje jest njegova umjetnička sinteza, onda je ona najviši stupanj pomirenja razriješenih protuslovlja i sretna kohabitacija svega na najvišoj tvorbenoj, umjetničkoj i duhovnoj platformi, izrečena samo u tri slike.

A Zdravko Kopas ovom je izložbom dokazao najteže. Da je bez pjesme poeta, da je bez objekta arhitekt i da je slikar bez kista. I najvažnije, da je dobar fotograf.”

Izvadak iz biografije autora: Zdravko Kopas rodjen je u Opatiji 1954.godine.

Već zarana se počinje baviti fotografijom i nekoliko slijedećih godina tim se medijem bavi profesionalno.Stjecajem životnih okolnosti zapošljava se u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer”,u Opatiji,gdje počinje raditi na promociji likovnih umjetnika,te tako zapostavlja vlastiti rad.

1993.s a suprugom Đurđicom Dehzad osniva Umjetničku agenciju KOPART, koja u Rijeci djeluje kontinuirano od 1995. godine na predstavljanju hrvatskih umjetnika, kao i umjetnika iz susjednih zemalja.

Gorka Ostojić Cvajner

Izložba ostaje otvorena do 13.kolovoza 2015.

See also  Impresivni ciklus "Glava" Lukše Peke
mala retrospektiva