Otkazan koncert Hrvatskog gudačkog kvarteta

OGV 23.7.2015 3 Lana Bradiç i Leon Koíaviç

Na trećem koncertu u sklopu ovogodišnjih Osorskih glazbenih večeri sinoć je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije nastupio Leon Košavić uz pratnju pijanistice Lane Bradić. Mladom baritonu 2014. godina protekla je u znaku trijumfa. Osvojio je nagradu Zagrebačke filharmonije i odnio pobjedu na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika “Ferdo Livadić”. Ovjenčan je, k tome, trećom nagradom na Međunarodnom natjecanju “Mirjam Helin” u Helsinkiju čijem prestižu pridonosi bogat novčani nagradni fond kao i sastav žirija koji okuplja neke od najvećih pjevačkih svijezda današnjice. Koliko su nanizani uspjesi zasluženi Leon Košavić dokazuje svakim nastupom, a iznimka nije bio ni recital u Osoru.

foto: Tara Kuijpers Wentink

U prvom se dijelu koncerta predstavio kao sugestivan tumač solo popijevki sposoban u formi minijature dočarati cijeli emotivni univerzum pojedinca, jednako uvjerljivo interpretirajući pjesme na hrvatskom, njemačkom, talijanskom i ruskom. Ljubav kao tematska okosnica večeri protegnula se i na drugi dio koncerta u kojem se Košavić preselio na operni teren dokazujući da i za ovaj žanr posjeduje sve potrebne adute: prelijepu boju glasa, sonornost, virtuoznu tehniku, scensku pojavnost i ekspresivnost. Premda su mu samo 24 godine, riječ je o zadivljujuće kompletnom i zrelom umjetniku koji si smije uzeti za pravo biti pokrovitelj još neafirmiranoj vršnjakinji, sjajnoj mezzosopranistici Eni Pongrac koju je pozvao kao gošću na recital u Osoru, utirući put uspješnoj karijeri koja mladu pjevačicu po svemu sudeći čeka.

Iznimna večer koju je troje glazbenika na čelu s Leonom Košavićem priredilo odlično se nadovezala na uspješan početak 40. Osorskih glazbenih večeri: koncerte Simfonijskog orkestra HRT-a i ansambla L’Arpeggiata te nastavila “crescendo” prema preostalim programima koji nas očekuju do kraja festivala. Jedan od njih, koncert Hrvatskog gudačkog kvarteta planiran za nedjelju 26. srpnja, otkazan je zbog tjelesne ozlijede jednog od članova ansambla, no već sljedeći tjedan osorskoj će se publici predstaviti čembalist Pavao Mašić (28. srpnja) te Cantus Ansambl (30. srpnja). Početkom kolovoza, pak, slijedi još jedna glazbena poslastica – nastupi Monike Leskovar i ansambla njezinih kolega, vrsnih gudača i pijanista, koji će s tri konceta (2., 4. i 6. kolovoza) činiti mali “festival unutar festivala”. 

OGV 23.7.2015 4 Lana Bradiç i Ena Pongrac