amira medunjanin59. Ljetne priredbe: Koncert Amire Medunjanin
Grad Krk / Scena Zidine (Trg krčkih glagoljaša) / 29. 07. 2015. / 21.30

Pored koncerata ozbiljne glazbe, kao dio programa 59. Ljetnih priredbi, 29. srpnja 2015. godine, pred krčku će publiku na Sceni Zidine s početkom u 21.30 sati, u društvu gitarista Anta Gela, stati Amira Medunjanin, vrsna interpretatorica tradicionalnih bosanskih pjesama – sevdalinki, ali i drugih balada s balkanskih prostora, garantirajući neobičan organski spoj tradicije i suvremenosti!

Amira Medunjanin rođena je Sarajevu, a njezina opčinjenost ljepotom usmene tradicije navela ju je da se posveti stvaranju specifičnog umjetničkog izričaja koji nije sastavni dio glazbenih trendova ili kompromisa kako bi se uklopio u postojeće glazbene kalupe. Kroz rad s profesionalnim glazbenicima i sudjelujući na mnogobrojnim koncertima, balkansku tradicijsku glazbu uspješno predstavlja na globalnoj world music sceni. Od samih početaka svoje karijere traži odgovarajući pristup tumačenju i predstavljanju tradicijske glazbe jugoistočne Europe, trudeći se usredotočiti na glazbenu umjetnosti iz perspektive svijeta koji nas okružuje.

Novinar Garth Cartwright Amiru je nazvao bosanskom Billie Holiday, imajući na umu način kojim se poigrava sevdahom, pronalazeći novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina. Nakon što je 2003. gostovala na albumu A Secret Gate, Mostar Sevdah Reuniona, 2005. u izdanju Snail Recordsa snima svoj debitantski album Rosa, koji je diljem Europe naišao isključivo na odobravanja. Nakon albuma Live, Zumra, Amulette, njezin posljedni studijski uradak Silk and Stone, prošle je godine objavljen u izdanju Aquarius Recordsa.