Liburnia Film Festival od 25. do 29. kolovoza

Objavili-smo-program-Najbolji-hrvatski-dokumentarci-u-programu

Predstavljen program festivala hrvatskog dokumentarnog filma 13. Liburnia Film Festivala, na kojemu će od 25. do 29. kolovoza u lučici u Ičićima biti prikazano 14 filmova u glavnoj i pet u regionalnoj konkurenciji

Objavili-smo-program-Najbolji-hrvatski-dokumentarci-u-programuMeđu filmovima u konkurenciji bit će četiri svjetske i dvije hrvatske premijere, kao i filmovi koji su već osvojili važne nagrade na hrvatskim i međunarodnim festivalima, a većinu će liburnijska publika gledati po prvi put.

Program!

Teme ovogodišnjeg festivala su raznovrsne, a filmovi stilski različiti i promišljeni, rekao je direktor i selektor festivala Oliver Sertić, dodavši da u Hrvatskoj imamo kreativno zrelu dokumentaristiku.

Najavljen je film Nebojše Slijepčevića „Pravda”, „Lila” Igora Bogdanovića, „Staklene oči” Maria Papića, „Goli” Tihe K. Gudac te film Igora Bezinovića „Veruda – film o Bojanu.”

Bit će prikazan film Eve Kraljević „ Lijepo mi je s tobom, znaš” te „Razred” Vesne Čudić.

Publika će moći vidjeti „Rakijaški dnevnik” Damira Čučića te filmove „Djeca tranzicije” Matije Vukšića i „Riba ribi grize rep” Nevena Hitreca.

Od debitanata, bit će prikazan film Zorka Sirotića „Višak popušim sam”, Nikice Zdunić „Granje i korijenje” i film Vjekoslava Gašparovića „S vama kroz život”, dok će četrnaesti film u konkurenciji biti iznenađenje festivala.

Iz regionalnog programa najavljen je film „Pismo za Ohio” Rasima Karalića te „Delta – obilje umjetnosti” Marina Lukanovića.

Najavljen je film „Plenumovi” redateljica Marte Batinić, Sanje Kapidžić i Ane Jurčić, „Statut” redatelja Davida Ona te „U očekivanju Axela” Andree Celija i Simone Jerala.

Posljednjeg festivalskog dana bit će prikazani filmovi u produkciji partnera festivala Restarta „Umjetnik na odmoru” Damiana Nenadića i Sandre Bastašić te „Ana trg” Jelene Novaković.

Restartova Škola dokumentarnog filma predstavit će se s dva završna rada, filmom „Rezidba” Katerine Duda i „Akvarijom s umjetnim ribicama” Bojana Mucka.

Filmovi u glavnom programu natječu će se za nagradu za najbolji film, nagradu publike te za strukovne nagrade za najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka, a od 2013. dodjeljuje i nagrada najboljem regionalnom filmu.

Novina su financijske nagrade od po 1000 dolara za najbolji film i nagradu publike, a sredstva se prikupljaju putem „crowdfunding” kampanje, s ciljem prikupljanja 3500 dolara, kojima će se, osim nagrada, podržati izrada originalnih festivalskih nagrada umjetnika Saše Jantoleka.

Nagradu za najbolju režiju podupire Institut dokumentarnog filma (IDF) iz Praga, pa će dobitnik sudjelovati u njihovu programu stručnog usavršavanja za razvoj dokumentarnog filma „Ex Oriente Film.”

Najbolji regionalni film nagradit će partner festivala Balkan Documentary Center iz Sofije, koji omogućuje sudjelovanje regionalnog autora na radionici BDC Discoveries, a regionalnoj nagradi pridružuje se i Novi list.

U programu „Ususret LFF”-u na opatijskoj Ljetnoj pozornici bit će prikazani svjetski dokumentarni hitovi kao što su „Citizenfour” Laure Poitras, „Pogled tišine” Joshue Oppenheimera, „U potrazi za Felom” Alexa Gibneya, „U podrumu” Ulricha Seidla i drugi.

Liburnia Film Festival organizira udruga Liburnia Film Festival iz Rijeke u partnerstvu s Restartom iz Zagreba. (Hina)