Skip to content

Najava predstavljanja vodiča – Put po Gerbinu: tragom vremena

U petak, 17. srpnja 2015. g., u 20 sati će Centar za održivi razvoj „Gerbin” predstaviti vodič Put po Gerbinu: tragom vremena. Predstavljanje će se odviti u vrtu kompleksa „Dvor” u Lubenicama

Lubenice

Vodičem je prvi put na sveobuhvatan način predstavljen jedan dio otoka Cresa, točnije poluotok Gerbin, koji obuhvaća naselja Lubenice, Pernat, Zbićina, Podol i Valun. Vodič je podijeljen na nekoliko poglavlja: vrlo inspirativni uvod koji će čitatelje i posjetitelje uvesti u sve čari ovoga kraja, zatim povijesni pregled, informacije o pojedinim naseljima, gospodarstvo s pastirskim stanovima kao posebnim oblikom privrede te naposljetku flora i fauna.

Centar za održivi razvoj „Gerbin” je pokrenuo izdavanje ove publikacije potaknut željom da se ovaj kraj revitalizira, a to će biti moguće samo ako je njegova vrijednost i posebnost prepoznata. Vodič je prvi korak k tome budući da se malim, ali upornim koracima ide naprijed. Po čemu je ovaj kraj tako poseban, zašto su Lubenice naseljene u kontinuitetu oko 4000 godina, koji spomenik svjedoči o suživotu (riječ koja se danas tako često koristi i obrnuto proporcionalno provodi u stvarnosti), sve to možete saznati u ovom obimom malom, ali vrlo informativnom vodiču.

Izdavanje su potpomogli Grad Cres, Turistička zajednica Grada Cresa i Tiskara Zambelli.

Autori teksta su Marijana Dlačić, Robert Solis i Mario Šlosar. Vodič je bogato opremljen fotografijama autora Marijane Dlačić, Damira Krizmanića, Dražena Lapića, Branka Lenića, Miroslava Radića, Waltera Salkovića, Inge Solis, Roberta Solisa, Maria Šlosara, Sandra Taribe i Marijana Vejvode. Osim na hrvatskom, vodič je tiskan i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.