Skip to content

Postizanje funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva je ono čemu težimo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sazvala je prvu, konstituirajuću sjednicu Vijeća za gospodarska pitanja čiji članovi su predstavnici raznih gospodarskih institucija, udruga, fakulteta i medija

DSC 5652

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo održavanjem konstituirajuće sjednice na dan kada obilježavamo dvogodišnjicu članstva Hrvatske u Europskoj uniji te prilike za osvrt na današnji položaj Hrvatske.

Osvrnuvši se na nedavni službeni posjet Slovačkoj Republici koja bilježi gospodarski rast od 3 do 4 posto, smanjuje broj nezaposlenih i stvara nova radna mjesta, hrvatska predsjednica istaknula je kako je rast zaposlenosti ključ rješenja, ključ izlaska iz gospodarske krize „ To je ono što želim vidjeti u Hrvatskoj, gospodarski rast, otvaranje novih radnih, mjesta, rast zaposlenosti, stvaranje novih proizvoda, izvoz, fiskalnu disciplinu i svakako učinkovitu državnu upravu”, kazala je.

„Kada čujem prigovore kako gospodarstvo nije u domeni Predsjednice Republike, ne mogu se s time složiti. Svjesna sam da nemam alate izvršne vlasti niti, u tom smislu, želim stvarati alternativu demokratski izabrane vlasti”, kazala je Predsjednica i istaknula svoju odgovornost prema hrvatskim građanima.

Podsjetivši kako su i dosadašnji predsjednici imali svoja Gospodarska vijeća koja su ih savjetovala, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako nastavlja dobru tradiciju ali u posve drugačijem formatu. „Ne želim da Gospodarsko vijeće bude debatni klub, već želim aktivnu, operativnu i konkretnu ulogu sa snažnom dinamikom rada i iznošenja preporuka i smjernica”, kazala je .

Predsjednica Republike kazala je kako se na današnjoj sjednici raspravljalo o nizu pitanja vezanih izravno ili neizravno za gospodarstvo. Od pitanja obrazovanja, posebice potrebe uvođenja dualnog obrazovanja, praćenja modernih trendova i potreba tržišta rada do činjenice da Hrvatska ulaže samo 0,6 do 0,7 posto BDP-a u istraživanje i razvoj. Učinkovitost administracije, nekorumpiranost, odnosno borba protiv korupcije moraju biti jedne od tema o kojima ćemo razgovarati u buduće vrijeme, najavila je hrvatska predsjednica. Isto tako, nepredvidljivost sustava, fiskalni i parafiskalni nameti, demografski trendovi, uključujući i potencijalni odlazak dvjesto tisuća mladih obrazovanih ljudi iz Republike Hrvatske do 2019. godine, društvena odgovornost, ali i klima i mentalitet koji vladaju u hrvatskom društvu jedno su od pitanja za buduće rasprave. „Ne možemo više trošiti nego što zarađujemo i ne možemo si više dopustiti živjeti na novcu posuđenom od naše djece”, kazala je Predsjednica.

Između ostalog, rad Gospodarskog vijeća ima cilj potaknuti razvoj cjelokupnog institucionalnog okvira koji mora biti temelj kontinuiranog gospodarskog razvoja .

„Činjenica je da se moramo mijenjati ako želimo izići iz pozicije u kojoj se nalazimo. Promjena se ne smijemo plašiti.”, kazala je hrvatska predsjednica i dodala kao promjene neće biti bolni rezovi već rezovi koji uklanjaju bol u gospodarstvu i društvu Od Gospodarskog vijeća očekuje da predloži mjere, aktivnosti i inicijative koje će dovesti do tih promjena.

Efikasnu javnu upravu sa sustavom vrednovanja i priznavanja uspješnosti i izvrsnosti, porezni sustav kojem je cilj poticanje poduzetništva i zapošljavanja, a ne samo proračuna, obrazovanje prilagođeno potrebama tržišta rada, teritorijalni ustroj temeljen na učinkovitosti i uslužnosti građanima, odgovornost i disciplina države, tvrtki i građana, navela je Predsjednica kao primjere rezultata koje, ako ih ostvarimo, mogu samo pozitivno utjecati na naše živote. Da bi sve ovo postigli potrebna je promjena mentaliteta, posebno po pitanju odgovornosti, kako osobne tako i institucionalne, smatra hrvatska predsjednica.

Osvrnuvši se na problem javnog duga, predsjednica Grabar-Kitarović ističe kako daljnje ignoriranje i nedovoljna pažnja prema tom problemu vodi u smjeru drastičnih i razarajućih posljedica, kakvima danas svjedočimo u Eurozoni. Pri tome je naglasila kako je upravo postizanje funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva ono čemu težimo, a što do sada još nismo uspjeli postići, barem ne u zadovoljavajućoj mjeri. Još nas opterećuju stare navike i modeli gospodarskog ponašanja koji se nisu pokazali učinkovitima i koji su uvijek do sada dovodili do kriznih situacija.

„Izazova je mnogo, a tema još više kojima se ovo Vijeće mora pozabaviti. Želim zahvaliti svim članovim Vijeća što su se odazvali i prihvatili poziv da sudjeluju u njegovu radu. Ja im ovom prilikom želim uspješan rad u nadi da će njihovi prijedlozi padati na plodno tlo. U svemu tomu potreban nam je optimizam i vjera u budućnost koju, vjerujem, da smo svi danas ovdje pokazali”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. predsjednica.hr