gk tiskano v

“Lijepo je pripadati Isusu koji ne pokorava, nego oslobađa” – stoji na naslovnici novoga Glas Koncila, s nadnevkom nedjelje 28. lipnja, koji donosi izvještaje sa svećeničkih ređenja iz Zagreba, Pule i Hvara. “Ljudi će primijetiti vaša lica, vaše sposobnosti ili vaša ograničenja, ali ne trebaju se zaustaviti na vama. Po vama trebaju doći do Isusa ili barem naslutiti lice i pogled Krista, koji je Pastir pastira. Ono lice, Božje lice, koje u čežnji, svjesno ili nesvjesno, traži svaki čovjek”, napomenuo je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u propovijedi.

U komentaru mons. Ivan Miklenić pod naslovom “Treba li Republika Hrvatska slaviti Dan antifašističke borbe?” upozorava da ako današnja Hrvatska imalo drži do svoje državnosti, onda će se već o ovogodišnjem Danu državnosti sjetiti svojih stvarnih temelja, a Drugi svjetski rat prepustiti povijesti. Nije li i u tom kontekstu nužno preispitati postojanje i smisao Dana antifašističke borbe?

Među vijestima iz života Crkve i društva Glas Koncila donosi da je Torontu kardinal Collins blagoslovio kip kardinala Stepinaca za kojega je rekao da je sveti i vjerni sin Katoličke Crkve. “U vremenu kada nam iz raznih dijelova svijeta, posebice s Bliskoga istoka, dolaze strašne i uznemirujuće vijesti i slike progona naše braće kršćana, lik mučenika za vjeru bl. Alojzija Stepinca svijetli novim sjajem”, rekao je kardinal Collins.   

Miklós Soltész, državni tajnik za vjerske, narodnosne, civilne i društvene odnose pri Ministarstvu ljudskih resursa Republike Mađarske, u pratnji mađarskoga veleposlanika u Republici Hrvatskoj Józsefa Magyara i generalnoga konzula Republike Mađarske u RH Antonija Giovannija De Blasija, posjetio je u četvrtak 18. lipnja u Nadbiskupskom domu u Đakovu nadbiskupa đakovačko-osječkoga Đuru Hranića. U pratnji mađarskih dužnosnika među ostalima je bio i biskupski vikar za vjernike Mađare u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji Gergely Beer. Među ostalim kazao je: “Da opstanemo – to je demografski problem. Zato moramo ojačati obitelji, ostati uz obitelji u europskoj politici, svuda, a tu veliku ulogu ima Katolička Crkva i civilne udruge vezane uz Crkvu. Politika koja jača obitelji budućnost je naroda u cijeloj Europi, a takvu politiku želim i Hrvatskoj”.

O teškom stanju kršćana na Bliskom istoku upozorava sirsko-katolički nadbiskup Mosula Youhanna Boutros Mouche, koji je prema pisanju austrijskoga Kathpressa, pozvao međunarodnu zajednicu na “široku intervenciju” da bi se suzbio ekstremizam na cijelom području. Taj je apel mons. Mouche uputio na prvu obljetnicu od ulaska snaga takozvane “Islamske države” u Mosul, a s ciljem da se poduzmu svi napori kako bi se porazila ta teroristička organizacija koja je iz samoga grada i Ninivske doline protjerala čak 150 tisuća kršćana.

Predstavljena je enciklika “Laudato si’ – Hvaljen budi” pape Franje u kojoj između ostaloga stoji: “Potrebni su ‘integralna ekologija’ i ‘ekološko obraćenje'”. Samo dan nakon objave enciklike pape Franje, Franjevački svjetovni red i koalicija udruga “S.O.S. za Jadran” u petak 19. lipnja u Zagrebu su prenijeli glavne naglaske novoga Papina dokumenta koji je posvećen temi ekologije i klimatskih promjena, brizi za zajedničku kuću.

U intervjuu prof. dr. Ivan Jurković sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli progovara o srednjovjekovnoj povijesti, te ističe: “Srednji vijek je najhumanije razdoblje u povijesti čovječanstva”. Reportaža je iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Klanjcu, a u rubrici “Vjernici laici aktivni u Crkvi” predstavljena je Irena Lacić, pastoralna suradnica iz Sesvetskih Sela. U godini osoba posvećena života progovara s. Karmela Eva Dominković iz Đakova. Među vijestima su izvješća sa spomen-skupova i misa zadušnica za žrtve komunističkih zločina iz Otok Virja i Jazovke. (vč, gk)