Skip to content

Optužnica protiv Stipe Gabrića Jambe

stipegjambo4

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podignuo optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana zbog činjenja kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, zloporabe u obavljanju dužnosti državne vlasti, protuzakonitog posredovanja te zloporabe u obavljanju dužnosti državne vlasti u pomaganju.

Optužnicom se bivšem gradonačelniku Grada Metkovića stavlja na teret da je, tijekom studenoga 2007., od pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo zatražio da na teret gradskog proračuna nabavi veći broj sadnica maslina koje su se dijelile tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore na kojima je Stipe Gabrić Jambo bio nositelj koalicijske liste u X. izbornoj jedinici. Drugookrivljeni pročelnik je na zahtjev gradonačelnika, stoji u obavijesti Uskoka, više puta nabavio sadnice maslina u ukupnoj vrijednosti od 170.534,65 kuna, čiju nabavu je platio Grad Metković.

Osim navedenog gradonačelnik je kao prvookrivljeni zajedno s trećeokrivljenim, pročelnikom Upravnog odjela za financije Grada Metkovića od rujna 2009. do studenoga 2012. godine na štetu gradskog proračuna osigurao sredstva za financiranje putovanja članova jedne političke stranke na hodočašće u Mariju Bistricu, iako su znali da nije bilo nikakve osnove da navedene troškove plaća Grad Metković. Stipe Gabrić je naručivao i odobravao plaćanje računa za prijevoz, smještaj i prehranu hodočasnika, a od trećeokrivljenog je tražio da iste supotpiše i provede njihovo plaćanje iz sredstava gradskog proračuna, što je on i činio. Na opisani način Grad Metković oštećen je za 225.250,16 kuna. hrt, Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL