Lopar na otoku Rabu, točnije njegova Rajska plaža, od 2012. godine postaje i mjestom zanimljivog i za turizam potentnog kulturno-umjetničkog događanja – Festivala skulpture u pijesku koji okuplja na druženje i stvaranje brojne mlade likovne umjetnike iz Hrvatske i Europe

prvonagrađeni rad Žabe

Sanda Stanaćev Bajzek

foto-galerija

Pijesak kao loparska prepoznatljivost i njegov „suvenir” postaje glavnim materijalom, medijem u kojem i ove godine umjetnici – skulptori stvaraju svoje neobične, maštovite skulpture. Tako pješčane loparske plaže na tjedan dana postaju poprištem umjetničkog stvaranja, a time i druženja umjetnika međusobno, ali i snažnih interakcija s turistima, kupačima i mještanima koji su ne samo vjerna publika, već nerijetko i aktivni sudionici.

prvi dan - priprema pijeska

Ove godine Festival je počeo 16. lipnja, u utorak, a završiti će svečanom dodjelom nagrada, tj zahvalnica i plaketa za najuspješnije u kategorijama najbolje skulpture i najbolje fotografije, u petak, 19.6. u 14sati.

Dakle, osim najboljih skulptura, nagrađuju se i najbolje fotografije s temom loparskog pijeska. Oduševljenje prolaznika i kupača koji svakodnevno obilaze skulpture u velikom broju, motivacija je mještanima Lopara, posebice mjesnim „očevima” da se Festival ponavlja iz godine u godinu.

Petnaestak sudionika iz Hrvatske i inozemstva utkati će svoje impresije i ideju u pijesak najljepše hrvatske, i jedne od 100 najljepših plaža na svijetu – Rajske plaže. Glavnina skulptora polaznici su Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pod idejnim vodstvom prof. Zlatka Kauzlarića Atača, a pod budnim okom mlade kiparice Paule Banić koja koordinira radom učesnika.

prof Atač i njegova ovogodišnja pješčana ekipa

Ovim festivalom želimo pojačati promociju loparskih pješčanih plaža i samog pijeska, a impresije koje sudionici i turisti odnose svojim kućama neprocjenjiva su promidžba za našu destinaciju!

Loparski festival završio je dodjelom zahvalnica i nagrada, i to za tri najbolja skulptorska rada modelirana u pijesku i tri najbolje fotografije koje su se kao glavnom inspiracijom vodile upravo „pješčanim senzacijama”. Prvonagrađena fotografija uradak je jedanaestogodišnjeg Ivana Lukasa Andreškića: “Dijete i zvijer”, drugonagrađeni je doajen rapske fotografije, fotograf Goran Novotny, a treće nagrađeni rad djelo je Đemšida Tunjića.

inozemne učesnice Valeria Caldara iz Italije i Ellina Toncheva iz Bugarske

Skulptorske nagrade dodijeljene su studentima ALU-a Zagreb i to sadašnjim, ali i sada već bivšim talentiranim mladim kiparicama i kiparu. Prvo nagrađeni rad djelo je autorskog tima: Jelena Mavrić i Martina Vrbljanin za skulptorku kompoziciju „Žabe – hedonizam vodozemaca”. Drugu nagradu „odnio” je „Lav”, rad Rebecce Glavan Glušac i Medarde Pack, a treće nagrađeni su Ivan Mladenović i Alisa Ramić za skulpturu „ U rakovom zagrljaju”.

foto-galerija

Festival skulpture u pijesku 1