Skeletna skulptura Zvonimira Lončarića u Koprivnici

Pijetao dizalica foto dorotea jendrric

foto dorotea jendrric

Sjajna skeletna skulptura Zvonimira Lončarića koja je od 1979. godine postavljena na travnjaku ispred Podravke u Koprivnici obnovljena je u svim dijelovima i svečano će biti pokrenuta u petak, 19. lipnja 2015. godine u 12.30 sati u nazočnosti ministra kulture Berislava Šipuša

Pijetao dizalica foto dorotea jendrric

Riječ je o skulpturi Pijetla, drvenoj skeletnoj konstrukciji koju je kipar, slikar, scenograf i animator Zvonimir Lončarić (Zagreb 1927.-2004.) izradio 1979. godine. Skulptura je jedan od vrhunskih primjera suvremene hrvatske skulpture 20. stoljeća koja je svoje mjesto našla na javnoj površini u Koprivnici. Moderna je u svojoj vizualizaciji pijetla po formi koja se gradi debljim i tanjim drvenim elementima kolaca i greda, a podsjeća na neku arhajsku pticu koja je pripitomljena u obiteljskom dvorištu. Ta neobična ptica jedinstvena jest po tome što su dijelovi skulpture pokretni: brojna su koprivnička djeca laganim pritiskom na polugu razmahala pijetlova krila ili otvorila crveni kljun.

Koprivnica je kasnih 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća pokazala izuzetan sluh za umjetničke intervencije u javnom prostoru, kao i podržavanje umjetničkoga rada pojedinih autora. Oduvijek su se tamo spretno susretali akademski umjetnici i predstavnici naive koja je tih godina bila u zenitu popularnosti. Kipar Zvonimir Lončarić koji je u Zagrebu diplomirao na Akademiji primijenjene umjetnosti (1955.) imao je sreću što su dvije njegove skulpture dobile trajno pravo javnosti na koprivničkim ulicama i parkovima. Prehrambena industrija Podravka prvo je toga mobilnoga Pijetla postavila ispred svoje poslovne zgrade, a 1987. godine je jedna sasvim drukčija puna figura „Pijetla s gazdaricom” postavljena ispred Muzeja prehrane. To je zapravo jedan pravi ringišpil na čijim su se nogama vrtjela brojna djeca i u Zagrebu, za trajanja izložbe „Pijetao na Griču”.