Hlapić 2

Amatersko kazalište iz Križa bogate tradicije, a od 1997. godine pod imenom svog suzavičajnika Josipa Badalića, u bogatoj znanstvenoj i književnoj karijeri i direktora Drame zagrebačkog HNK-a sinoć su otvorili 31. Repušnike susrete. Iznenadili su najnovijim repertoarom. Na repušničku pozornicu donijeli su igrokaz za djecu Šest konaka šegrta Hlapića najpopularnije hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić. Da ne bilo zabune? Nije riječ o dramatiziranom i nadaleko poznatom autoričinom djelu Čudnovate zgode i nezgode šegrta Hlapića prevedenog na brojne jezike i objavljenog u 140 izdanja.

Zapaženim redateljskim ostvarenjem doajena kazališne amaterske scene Križa Vladimira Gajskog uprizorena je tema Hlapićevog šegrtovanja po nedavno objavljenom izvornom kazališnom tekstu (strojopisom napisan 1930.) najpopularnije hrvatske književnice. Prošle godine pojavio se u zajedničkoj nakladi Matice hrvatske i Večernjeg lista. Uz roman prvi puta s kazališnom varijantom priredio ga je Vinko Brešić književni povjesničar i profesor na Filozofskome fakultetu u Zagrebu.

Amateri iz Križa osmjelili su se uz vrlo zahtjevan pristup tumačenja likova i scenografsku postavu (vješto su, ne udaljavajući se od vremena radnje iskoristili i video tehniku) predstaviti čudnovate zgode. Kroz njih kao što je poznato posebno odbačeni, ali i zbliženi u nevolji, glavni likovi postolarski šegrt Hlapić i djevojčica Gita iz cirkusa, starije su oblikovali za pošteniji pristup životu. Tridesetak izvođača s dominantno mladim akterima potvrdilo je – igrokaz Ivane Brlić Mažuranić nosi svevremensku poruku i poduku.

Hlapić 3

Predstava je bila j i potvrda da unatoč novim tehnološkim oblicima komuniciranja dramski amaterizam u Moslavini ne posustaje. Posebno je nazočan predstavi pozdravljen Ante Juretić iz Repušnice. Naime njegova kazališna djela sve do smotri kazališnih amatera najizvođenija su na repertoaru Amaterskog kazališta „Josip Badalić” iz Križa. Predsjednice, u ime domaćeg KUD-a iz Repušnice Sanja Durbek i Amaterskog lazališta „Josip Bafalić” iz Križa Ivana Posavec Krivec – uz kazališna ostvarenja. najavile su nova okupljanja.