Michel Ocelot i Jung Henin na 25. Animafestu

kirikou3 02

Od 9. do 14. lipnja održat će se 25. izdanje festivala animiranoga filma, Animafest Zagreb. Bit će predstavljeno više od 40 francuskih filmova ili u francuskoj koprodukciji, a ove će godine biti prisutna i sva velika imena francuske kinematografije

kirikou3 02Redatelj Michel Ocelot primit će nagradu za životno djelo. Veliko ime francuskog animiranog filma, poznat i priznat diljem svijeta, Michel Ocelot bivši je predsjednik Međunarodne udruge animiranoga filma. Njegov film « Tri izumitelja » 1981. bio je dobitnik BAFTA nagrade za najbolji kratkometražni animirani film, a 1983. primio je nagradu Cesar za « Legendu o siromašnom grbavcu » u kategoriji najboljeg kratkometražnog animiranog filma.

Projekcije

Bit će predstavljeno šest njegovih filmova : Legenda o siromašnom grbavcu, Tri izumitelja, Ljepotica I čarobnjak, Pastirica koja pleše, Princ dragulja i Zmajevi i princeze.

Azur i Asmar bit će prikazani na posebnoj projekciji na otvorenom u Zagrebu, 12. lipnja 2015. u 21 sat (Park Zrinjevac).

Susret

Michel Ocelot također će odgovarati na pitanja publike 10. lipnja u 13 sati, u Medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Redatelj Jung Henin bit će član žirija « Veliko natjecanje – Dugometražni film i natjecanje hrvatskog filma ».

Jung Henin ilustrirao je i objavio stripove poput Kwaidan, Okiya i Kyoteru (u izdanju Editions Delcourt). Trenutno radi na novom stripu I filmskom projektu.

Južnokorejskog porijekla, kojega je posvojila belgijska obitelj, Jung Henin je 2007. godine napravio strip, a zatim i dokumentarno-fikcijski autobiografski animirani film s Laurentom Boileauom, Boja kože : med.

Film je 2013. godine osvojio Grand Prix i nagradu publike na Animafestu.

Film je prikazan na posebnoj projekciji na otvorenom u sklopu Animafesta u parku Zrinjevac u Zagrebu, 30. svibnja 2015. godine.

Više informacija na : http://www.animafest.hr/