Kreativne radionice “Zagrebačke bajke i legende” u sklopu StrossArt likovne kolonije

Suveniri sa motivima iz Gricke vjestice

U sklopu tradicionalne Gornjogradske likovne kolonije StrossArt, koja se od 1. 6. 2015. već šestu godinu održava na Strossmayerovom šetalištu u Zagrebu

Suveniri sa motivima iz  Gricke vjesticePozivamo vas na prvu seriju kreativnih radionica iz ciklusa “Zagrebačke bajke i legende”, u slijedećim terminima tijekom mjeseca lipnja:

13. 6. 2015., subota, od 15 do 20 sati – radionica stripa sa motivima ” Zagrebačkih bajki i legendi “

14. 6. 2015., nedelja, od 15 do 20 sati – izrada suvenira sa motivima ” Zagrebačkih bajki i legendi “

Sve radionice su besplatne za učesnike i na njima se dobija besplatan materijal za rad. Voditeljica radionica je mr. art Krešimira Gojanović, akademska slikarica grafičarka.

Radionice su nastale sa ciljem promocije grada Zagreba, njegove kulturne baštine, kulturnog turizma i kreativnih industrija za unapređenje kulturnog turizma, te su namjenjene i djeci i odraslima svih dobnih skupina, različitim umjetnicima i kreativcima koji za njih pokažu interes, ali i svim turistima koji budu željeli na njima sudjelovati.

Na radionicama ćemo se upoznati sa nekim zagrebačkim legendama, kao što je legenda o Manduševcu i o tome kako je Zagreb dobio ime, zatim legende o Crnoj Kraljici, o zagrebačkim vješticama, legende o vilama i Vilinskoj špilji, o Kamenitim vratima, o zakopanom blagu i Zmijskom kralju ispod Slemena, o Kraljičinom zdencu, o Kamenim svatima, o Zmaju iz Klanječkog jezera, i još mnoge druge. Družiti ćemo se i uz Zagorkine likove, prisjetiti se njihovih avantura, no biti će govora i o nekim novijim, tzv. ” urbanim ” legendama.

Zainteresirani sudionici radionica koji su i sami čuli za neke manje znane bajke i legende iz domaćih krajeva, priče iz obiteljske tradicije, i sl., pozvani su da ih podjele na radionicama, kako bismo svi zajedno nešto novo naučili i krenuli ka uzbudljivom procesu kreativnog istraživanja, prvo kroz strip i izradu različitih suvenira na prve dvije radionice, a kasnije i na ostalim radionicama tijekom ljeta na Strossu.

Radionice u sedmom mjesecu:

11. 7. 2015., subota, od 15 do 20 sati – radionica Ilustracija 1: izrada čestitki i razglednica sa motivima ” Zagrebačkih bajki i legendi “

12. 7. 2015., nedelja, od 15 do 20 sati – radionica Ilustracija 2: izrada slikovnica ( za djecu ) i umjetničkih knjiga sa motivima ” Zagrebačkih bajki i legendi “

Suveniri sa motivima Zagrebackih bajki i legendiU osmom mjesecu:

8. 8. 2015., subota, od 15 do 20 sati – radionica Plakata sa motivima ” Zagrebačkih bajki i legendi “, ali i razgovor sudionika radionice o tome kako bismo sve u budućnosti mogli vizualno promovirati Zagreb sa motivima tih raznih legendi, koje bi Zagreb učinile privlačnijim i prepoznatljivijim za turiste.

9. 8. 2015., u nedelju od 15 do 20 sati na Strossmayerovom šetalištu napravila bi se i jednodnevna izložba radova svih učesnika prijašnjih radionica, na koju će biti pozvani učesnici radionica, njihovi gosti i razni drugi putnici – namjernici, koji se toga dana zateknu na Strossu, uz mali koktel, druženje, razgovor i razgledavanje radova.

U slučaju kiše, program će se prebaciti na neki drugi dan, a u vezi dodatnih informacija o radionicama, možete se obratiti i na mail: strossart@gmail.com

Organizator čitave manifestacije StrossArt likovne kolonije je Hrvatsko društvo likovnih umjenika, uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba.