„Magnum crimen 1945.” najnoviji dokumentarni film u produkciji Laudata!

pozivnica VIP zagreb-1

Zbog velikog interesa javnosti da nazoči njegovoj premijeri, s radošću Vas obavještavamo da će se pretpremijera filma “Magnum crimen 1945.” održati u ponedjeljak, 25. svibnja, s početkom u 20,00 sati, u kinu Cinestar u Zagrebu. Dvorana 11 Cinestar kina u Branimir centru veći je prostor od dvorane ‘Vijenac’ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta gdje je pretpremijera prvotno bila zakazana. Stoga je lijepa vijest da je veliko zanimanje javnosti razlogom promjene lokacije pretpremijere!

Povodom 70. obljetnice „Bleiburške tragedije”, Laudato predstavlja svoj najnoviji dokumentarni film „Magnum crimen 1945.”, o velikom zločinu koji se dogodio nad hrvatskim narodom u svibnju i lipnju 1945. godine. Tema filma je zapovjedna odgovornost za zločine u kojima su bez suđenja brutalno pobijeni desetci tisuća pripadnika hrvatskih oružanih snaga, žena, djece i staraca. U kolonama smrti bili su i pripadnici Slovenaca, Srba, Crnogoraca, Kozaka i drugih nacija.

Uz činjenice koje iznose povjesničari i publicisti, film donosi i svjedočanstva časnika britanskih snaga koji se dobro sjećaju tih zbivanja. Vjerodostojnosti sadržaja filma pridonose i sjećanja preživjelih svjedoka. Oni su danas u dubokoj životnoj dobi, ali unatoč protoku vremena, još uvijek u sebi nose strašne slike sjećanja na događaje s križnih puteva. Nažalost, povijest nas uči da su križni putevi bili komunistička metoda zamračene hrvatske povijesti, čijem osvjetljavanju taj film autentičnim sadržajem želi doprinijeti.

{youtube}WO994XgvPW8|500|400|0{/youtube}

Producentica filma: Ksenija Abramović

Scenaristica i redateljica: Nada Prkačin
Snimatelj i montažer: Ivan Lovrić

Animacija i grafički dizajn: Nikola Uroić i Josip Ninković

Autor glazbe: Željko Barba