Opera koja je značila revoluciju u opernom stvaralaštvu

image001U sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous na redu je još jedan značajni događaj: u zagrebačkome HNK-u utorak 12. svibnja 2015. u u 19.30 sati održat će se premijera opere Claudea Debussyja Pelléas i Mélisande. Ova grandiozna predstava bit će ostvarena u suradnji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Opére Comique iz Pariza, a francuski i hrvatski umjetnici zajednički će prikazati ovo remek-djelo ranoga dvadesetog stoljeća u režiji i scenografiji Stéphanea Braunschweiga. Dirigent je Pascal Rophé, kostimografkinja je Thibault Van Craenenbroeck, a oblikovateljica svjetla Marion Hewlett. Na izvedbama 12, 14. i 16. svibnja nastupaju Elliott Madore (Pelléas), Karen Vourc’h (Mélisande), Luciano Batinić (Arkel ), Dubravka Šeparović Mušović (Geneviève), Lionel Peintre (Golaud), Dima Bawab (Yniold), Ozren Bilušić (Doktor, Pastir) i drugi.

Kakvo je značenje opere Pelléas i Mélisande? To je opera u pet činova velikoga francuskog impresionističkog skladatelja Claudea Debussyja. Iako je to jedina Debussyjeva dovršena opera, ona vrlo jasno slijedi skladateljeve zamisli o idealnom opernom djelu. Otkrivši Maeterlinckovu simbolističku dramu, Debussy pronašao je idealan libreto i opera je s velikim uspjehom praizvedena 1902. godine u Parizu. Ljubavni trokut donosi zavist, ljubomora i strast, ali i specifični glazbeni izraz te moderno prožimanje libreta i partiture. To nje sve pobudilo golemo zanimanje javnosti, pa je tim djelom započela je svojevrsna revolucija u opernom stvaralaštvu ne samo u Francuskoj, nego u cijelome svijetu.

Vrijedi pozabaviti se sadržajem Debussyjeve opere: u čudnoj šumi princ Golaud pronalazi tajanstvenu, izgubljenu mladu ženu Mélisandu i odvodi je na dvor svojega djeda, kralja Arkela. Njih dvoje se vjenčaju, a mlada ljepotica Mélisande osvoji simpatije cijeloga dvora. No, Mélisande zaljubi u Pelléasa, muževa polubrata, čime izazove Golaudovu ljubomoru. Dvoje ljubavnika tajno se sastaju, ali svjestan opasnosti Pelléas odluči napustiti dvorac. U trenutku kad oni priznaju jedno drugome ljubav Golaud, lud od ljubomore, ubije Pelléasa i rani Mélisandu. Ona poslije rađa pretjerano kćer i ubrzo umre, a Golaud od nje do posljednjeg časa očekuje pravu istinu…

fotografije: Pelléas et Mélisande, Opéra Comique © Elisabeth Carecchio