Skip to content

Kratke slike – Runda hrvatskih eksperimentalnih filmova 90-ih

kratke slike  runda kratkog

Kratke slike, Runda kratkog 26. ožujka u MM Centru prikazuju presjek jedne generacije filmaša, koji su napravili prve korake u danas nezaustavljivoj tehnološkoj revoluciji i primijenili ih u produkciji eksperimentalnog filma i videa. Očekuju vas filmovi In/Dividu (Nicole Hewitt), Navigations (Dan Oki), Convergence (Vladislav Knežević), Multiplication (Milan Bukovac), Welcome To The Peak Of Intelligence (Igor Kuduz), Hand Of The Master (Simon Bogojević Narath). Filmove je odabrao Vedran Šuvar, predsjednik Kino kluba Zagreb. Početak je u 19.30 sati, a ulaz besplatan.

Početkom 1990-ih u Hrvatskoj dolazi do značajnih društvenih promjena. Uz lokalnu promjenu država i državnih sistema, te globalni tehnološki napredak javlja se nova generacija video umjetnika, autora eksperimentalnih filmova. Tematski djeluju u odmaku prema aktualnim društvenim zbivanjima, a kriterij srodnosti im je uporaba novih tehnologiji u produkciji. Tako su tada nastali i prvi hrvatski filmovi montirani na kompjuteru.

Runda kratkog dio je projekta Kratke slike i njome nastavljamo, u 2014. započetu suradnju s Kino klubom Zagreb, na promociji hrvatskog kratkometražnog filma.

Kratke slike, novi filmski program Kulture promjene SC, četvrtkom u 19:30 u MM Centru kroz četiri cjeline donosi najzanimljivije i najsuvremenije iz područja domaćeg kratkog filma, domaćeg i inozemnog eksperimentalnog filma i videa, postavlja pitanja vezana uz antropologiju filmskih festivala te secira mlade video umjetnike. Iz kratke baze 25 FPS-a; Postfest; The younger, the better i Runda kratkog dovode goste, propitkuju trendove i teorije, prikazuju filmove i otvaraju prostor imaginacije za (kratke) slike i zvukove.

nicolehewittIn/Dividu
Nicole Hewitt
1999, 8′, 16mm

In/Dividu ispituje integritet i stabilnost stvari razlažući ih na osnovne elemente i ispitujući njihovo porijeklo. Eksperimentalno istraživanje dekonstrukcije i dislokacije materije. Višestruko nagrađivan film.

navigations dan okiNavigations
Dan Oki
1995, 9′, SD video

Kombinacija filma, računalne animacije i videa koja meditativno propituje element vode kao iskonsko filozofsko prapočelo i kao sveprisutan životni pokretač. Rad je enciklopedijski uzorak raznih elemenata koji tematiziraju vodu. Držeći se enciklopedijskog postava Oki završava pitanjima i pojmovima na sedam jezika (grčki, latinski, engleski, njemački, francuski, ruski i hrvatski) o ne-bitku (poput utopljenika) ili opipljivim predmetima (zbunjujuće prirode).

See also  Chloë Moretz u drami "Sils Maria"?

Convergence
Vladislav Knežević
1997, 7′, SD video

Convergence elektronskim procesiranjem slike, digitalnom animacijom, uz uporabu analognih generatora zvuka i slike, istražuje konvergenciju tijela, virtualnih figura i kodova.

Multiplication
Milan Bukovac
Croatia, 1994, 8′, SD video

Infracrveni snimak vatrogasne vježbe u kojoj se vatrogasci u mraku i “na slijepo” provlače kroz kavez namijenjen takvoj vježbi, pri čemu ih prati oko kamere koja “vidi” prostor.

Welcome To The Peak Of Intelligence
Igor Kuduz
Croatia, 1995, 7′, SD video

simonNiz od 14 statičnih kadrova dugog trajanja praćenih omamljujućom ritmičkom glazbom skladanom posebno za taj rad. Slike kroz video putuju pejzažom, koji napravljen mjestimice artificijelno, maketama pripremljenim za video, djelomice 3D generiranim slikama, uvijek sasvim statičnima, s rasvjetom koja je u svojevrsnom sukobu s prizorima koje osvjetljava.

Hand Of The Master
Simon Bogojević Narath
1995, 6′, SD video

Video na granicama između SF-a, videospota i naracije u kojem se sugerira napetost fabule i događanja, a istodobno je zanemarena prava dramaturgija, dok je radnja praćena hipnotičkom ritmičkom glazbom u stvarnim i elektronički generiranim prostorima i uz pratnju glumaca, maketa, lutaka i modela.