Skip to content

Nedjeljna matineja u CeKaTeu: Bembo i njegov bonton

Bonton ili Kako pristojno provesti dan

bimboO pravilima lijepog ponašanja možete svašta naučiti od Bonka Tončića u Centru za kulturu Trešnjevka. Bonko Tončić veseljak je koji djecu uči pravilima lijepog ponašanja, osnovama higijene, ponašanju za stolom i zdravoj prehrani. Kroz jedan uobičajeni dan u životu djeteta, Bonko Tončić prolazi sve primjere i situacije u kojima je potrebno primijeniti pravila bontona, te objašnjava kako to učiniti. Osim toga, Bonko uči djecu kako reagirati na nasilje koje se događa njima samima ili u njihovoj okolini. U svemu tome Bonku Tončiću pomažu velike lutke – predmeti veselih boja, ali i djeca koja se uključuju u predstavu.

Ideja o predstavi o lijepom ponašanju nastala je kao dio projekta udruge Bembo „Edukacijom protiv nasilja među djecom”. Predstava je namijenjena djeci vrtićke dobi i nižim razredima osnovne škole.

AUTORI:
Tekst: Kristijan Ugrina, Jelena Milošević;
Režija: Željko Zorica, Kristijan Ugrina;
Producenti: Tatjana Aćimović, Željko Zorica;
Stručni savjetnik: Jasenka Pregrad, psiholog;
Scenografija i kostim: duo Bembo;
Lutke: Marijana Županić – Benić;
Scenska rekvizita: Toni Andrijanić;
Glazba: Krešimir Miščević, Robert Ugrina;
Koreografija: Ljiljana Zagorac;
Fotografija: Luka Baljkas;
Maska: Marija Bingula;
Urednica promidžbenog materijala: Petra Mrduljaš;
Odnosi s javnošću: Tamara Ugrina
Glazbenici: Hrvoje Babić, Ivana Brodnjak, Danijel Čoja, Božidar Ugrina;
Ton: Davor Popović;
Rasvjeta: Dražen Dundović;
Pozornički tehničar: Vilim Sever

Zbog čega je važno djecu (i) kazališnom predstavom poučavati lijepom ponašanju? I ne samo lijepom, nego i suosjećajnom i onom koje iskazuje poštovanje i prihvaćanje drugog i drukčijeg. Jer je u toj ranoj dobi najučinkovitije uspostavljati i oblikovati životne vrijednosti. Kasniji pokušaji daju mnogo slabije rezultate. Jer uobičajeno upozoravanje i opominjanje djece često više stvara otpor prema uputama nego što motivira na takvo ponašanje. Upute i pravila lijepog ponašanja iskazane kroz umjetničke metafore na zaigran i interaktivan način djecu mnogo više potiče na promišljanje i usvajanje takvog ponašanja. Predstava klasičnim bontonskim uputama dodaje i higijenske navike, ali i potiče otvorenost i suosjećanje za one s posebnim potrebama, te osobnu odgovornost za brigu o prirodi i odnosima s vršnjacima i drugim ljudima, a dodaje i ponešto o komuniciranju suvremenim elektronskim putovima i time ona prerasta svoj naziv i postaje svojevrsna orijentacija ili skup uputa za snalaženje u svijetu ka kojem djeca odrastaju.

Jasenka Pregrad, psiholog

Udruga BEMBO
Osnovana je 2004. godine kako bi: povezivala pojedince i različite organizacije u radu na kazališnim predstavama za djecu; poticala promicanje ideja nenasilja, mirnog rješavanja sukoba i zdravih stilova življenja; promicala aktivistički pristup i razvijala instrumentarij potpore civilnim inicijativama u ovom području; proizvodila kazališne predstave i izvodila ih u odgojno-obrazovnim ustanovama i javnim prostorima, s osnovnim ciljem podučavanja djece o opasnostima od mina i samozaštiti i problemima nasilja među djecom ili bullyinga;

IME
Udruga Bembo dobila je ime prema poznatom televizijskom liku za djecu, Bembu – djetetu iz svemira, glavnom liku iz nedjeljnog showa za djecu Dizalica. Bembo pokušava savladati osnove zemaljskog ponašanja i sinonim je dobra. Postupci kojima rješava probleme su nezgrapni, ali na kraju ipak uvijek uspijeva riješiti problem. Rješavajući probleme educira okolinu. Lik Bemba postao je sinonim za edukaciju djece kroz igru.

OSNIVAČI
Udrugu Bembo osnovali su Kristijan Kiki Ugrina (glumac ZKM-a) i Željko Zorica (scenograf, lutkar, redatelj i pisac). Željko Zorica bavi se problemima minske opasnosti od 2000. godine.
U suradnji s Međunarodnim odborom Crvenog križa, 2001. godine je ostvario slikovnicu za djecu Ugrožena zemlja koja ukazuje na ugroženost životinjskih vrsta i ljudi u staništima diljem Hrvatske. Također, izdao je seriju slikovnica Bembo i prijatelji u kojima se djeca i Bembo nalaze u situacijama koje zahtijevaju pozornost i iz kojih djeca uče o zaštiti okoliša, sigurnom ponašanju u minski opasnim područjima, prijateljstvu itd.

PARTNERI UDRUGE BEMBO
Udruga do danas je surađivala s Gradskim uredom za obrazovanje kulturu i sport grada Zagreba, Međunarodnim Uredom crvenog križa, Norveškom narodnom pomoći, Hrvatskom udrugom žrtava mina, Hrvatskim centrom za razminiranje, Međunarodnom konferencijom o Otawskoj konferenciji u suradnji s ICBL-om (International Campaign to Ban Landmines), Australskim veleposlanstvom, Američkim State Departmentom, International Trust Fondom, Hrvatskom radio televizijom, Ogulinskim
festivalom…

Kristijan Ugrina – Rođen je 1972.godine u Zagrebu. 1982. dolazi u Učilište ZKM-a i odmah počinje sudjelovati i u profesionalnim predstavama toga ali i drugih zagrebačkih kazališta  Gavella, Komedija, Trešnja…) Diplomirao je glumu na ADU u Zagrebu i dobio stalni angažman kao glumac u Zagrebačkom kazalištu mladih 1997. godine gdje je i danas zaposlen. Osim u ZKM-u radio je skoro u svim zagrebačkim kazalištima i kazališnim grupama. Osim u Zagrebu radio je predstave i u Pečuhu i u Starom Gradu te je do sada odigrao više od 30 različitih predstava od kojih je veliki dio dječjih. Osim kazališta radio je desetak filmova, ( „Večernja zvona”, „Puška za uspavljivanje”, „Rusko meso”, „Priča iz Hrvatske”, „Metastaze”, „Crvena prašina”…) nekoliko TV serija, ( „Dobre namjere”, „Tužni bogataš”; „Mamutica”…) a uspješno se okušao i kao voditelj TV emisija ( „Hugo”, „Modul 8″, „Hladijator”, „Informativka…).Osnivač je kazališta gluhih „Dlan” i „Tejotra UHLOD”. Osim glume i TV voditeljstva okušao se u nekoliko prilika i kao režiser ali i kao voditelj dječjih radionica. Osnivač je i umjetnički ravnatelj festivala „Mali grad Faros” u Starom Gradu na Hvaru

Željko Zorica – Rođen je 1957. godine u Zagrebu. U hrvatskoj kulturi djeluje od 1976. godine, i to na područjima kazališta (scenograf, lutkar, redatelj, pisac), filma, stripa, ilustracija, likovnosti, grafičkog oblikovanja i literature. Umjetničko djelovanje počinje u grupi Kugla glumište. Nastavlja u grupama Ulješura i Uplašene žirafe čiji je i osnivač. S Helenom Klakočar i prijateljima koji vole strip 1984. godine osniva strip grupu ZZOT. Sudjeluje na više skupnih izložbi (Zgrafovi, Saloni mladih, Zagrebački saloni, Bienale plakata Helsinki, Wrozlaw). Dobitnik je nagrada za film, design, strip i scenografiju. U devedesetima počinje objavljivati knjige iz ciklusa Fantastični bestijarij Europe (Usnuli čuvari grada Zagreba ili Fantastični bestijarij Zagreba, Fantastični bestijarij Roskildea i Fantastični bestijarij Hrvatske 2). U hrvatskoj kulturi te su knjige prepoznate kao “…sjajne knjige koncepti, inteligentan i znalački spoj raznih žanrova i diskursa, teksta i slike, fikcionalnog i nefikcionalnog i kao takav svakako jedinstvena i originalna pojava u našoj književnosti…” Objavio je i slikovnice Ugroženi svijet te niz naslova iz serijala Bembo. Autor je scenarija za više desetaka kratkih igranih filmova. Osnivač je i voditelj Udruge Bembo, umjetničke organizacije Studio Artless. Osnivač i voditelj Festivala prvih. Živi i djeluje u Zagrebu.