Skip to content

Večer suvremenih glazbenih dueta u MM centru i Francuskom paviljonu

Večer glazbene improvizacije zakazana je za srijedu, 18. ožujka u Studentskom centru. Prvo ćemo slušati norveške glazbenike Sidsel Endresen i Stiana Westerhusa koji nam dolaze predstaviti svoj drugi album Bonita. Koncert će se održati u MM centru s početkom u 21 sat

Eda Rimanic Bojan Gagic 2

Svatko tko je doživio live nastup ovog iznimnog dvojca, svjedoči o njihovom jedinstvenom i telepatskom glazbenom dijalogu. Njihov je zajednički muzički svijet magičan i misteriozan, istovremeno predivan i zastrašujući. Sidsel je jedna od vodećih vokalistica na međunarodnoj improvizatorskoj sceni, a u dosadašnjoj je karijeri ostvarila niz značajnih suradnji, bilo da je riječ o isključivo glazbenim projektima ili pak filmskim, kazališnim i plesnim. Stian je glazbenik koji svojim nevjerojatnim muzičkim talentom, znanjem i znatiželjom kontinuirano pomiče granice odnosno ograničenja svog instrumenta – električne gitare, kombinirajući istovremeno sirovu ekspresivnost i virtuoznost te melodijski instinkt. Njihov debitantski album Didymoi Dreams (2012., Rune Grammofon) nagrađen je norveškim Grammyjem (Spellemannpris), a iznimno je hvaljen i od publike i od kritike, uključujući Guardian koji naglašava „snagu, originalnost i neustrašivost”, kao i BBC nazivajući ga „očaravajućim”.

Nakon MM centra, selimo u Francuski paviljon na Kružionu za flautu i ostalo gdje nas očekuju flautistica Eda Rimanić i multimedijski umjetnik Bojan Gagić. U svom prvom zajedničkom projektu korištenjem akustičnih i elektroničkih instrumenata, balona koji podižu mikro zvučnike te kompjutera i ambijentalnih mikrofona naglašavaju samu specifičnost akustike Francuskog paviljona, čiji kružni prostor kao zadnji instrument u nizu, pretvara ovo djelo u jedinstvenu zvučnu sliku. Koncert počinje u 22 sata.

Na probe smo donijeli sve što imamo: dvadesetak različitih instrumenata (DIY elektronika, električna gitara, kontrabas, flauta, klarinet, nekoliko kompjutera, ritam mašine, sintesajzeri i sl.). Sigurno je da ćemo se upuštati u nestandardne kombinacije (melodika s gitarskom distorzijom, odnos ritma srca s ritmom koračanja kroz paviljon, mikrozvučnici s lo-fi loopovima privezani na balone tako da mogu mijenjati visinu izvora zvuka u prostoru…). Cilj je stvoriti jedinstvenu zvučnu sliku koju je nemoguće ponoviti na isti način u nekom drugom prostoru. U našem slučaju sviramo zajedno s Francuskim paviljonom, ne u njemu.

Ulaz na oba koncerta je besplatan

Bojan Gagić

stian

sidsel and stian

sidsel

sidsel and stian 2