Skip to content

Sisak Eko Film Festival – Festivali bez ugljičnog otiska

Postfest SEFF 2014

KRATKE SLIKE / POSTFEST

Postfest je programska cjelina Kratkih slika koja predstavlja manje, ali ne i manje važne, hrvatske filmske festivale koji se ističu svojom kvalitetom i jasnim programskim fokusom te kojoj je namjera otvoriti šira pitanja socioekonomskog konteksta kulture filmskih festivala. Uglavnom će biti riječ o festivalima lociranima izvan Zagreba, a koji osim što imaju regionalni značaj, pružaju i primjere dobre prakse privlačenja nove publike i prezentacije filmova izvan klasičnog okružja kinodvorana kojih u tim mjestima najčešće niti nema.

Prvi na programu, 12. ožujka sisački je SEFF – međunarodni festival profesionalnih i amaterskih video i filmskih uradaka koji svojim sadržajem promiču ideje zaštite okoliša i održivog razvoja. Posebnost festivala je što njegov organizacijski tim u suradnji s volonterima svake godine na biciklima obiđe dvadesetak mjesta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini prikazujući u njima filmski program, a potom službeno završava u Sisku. Ekologiji posvećeni filmski festivali nisu raritet u svijetu pa je SEFF tako i dio saveza Green Film Network koji okuplja više od 20 festivala na svim meridijanima, promiče filmski diskurs o zaštiti okoliša te istovremeno problematizira i zelenu proizvodnju, kako filmova, tako i samih – filmskih festivala.

U prvoj epizodi Postfesta gledamo danski dokumentarac Planet RE: think, redatelja Eskila Hardta te razgovaramo s osnivačem i voditeljem SEFF-a Danielom Pavlićem o mogućnostima ekoaktivizma kroz film, kojim metodama privlačiti ciljanu, u ovom slučaju ruralnu, publiku te kako uopće mjeriti i evaluirati konkretni socijalni i okolišni učinak angažiranih festivala ovakvog tipa.

Postfest Planet Re think

Trailer na http://planetrethink.com/trailer/

Moderator: Uroš Živanović

Vidimo se u MM centru u 19.30 sati. Ulaz je besplatan.
Program je realiziran uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.
Kratke slike pratite na www.facebook.com/kratkeslike.

Facebook cover KS