“Skrivene slike” edukativno-likovne radionice

Skrivene slike u Gradskom muzeju Varaždin 1

U Gradskom muzeju Varaždin u Galeriji starih i novih majstora

Skrivene slike u Gradskom muzeju Varaždin  1

„Skrivene slike” naziv je edukativno-likovne radionice na kojoj je 24. 2. 2015. u Galeriji starih i novih majstora palače Sermage 30-ak učenika grafičkog smjera varaždinske Srednje strukovne škole i I. gimnazije imalo priliku doznati kojim se fotografskim postupcima služe restauratori-konzervatori da bi otkrili slojeve zatečenog stanja umjetničke slike

foto-galerijaFotografije: Andrej Švoger

Dvije edukativno-likovne radionice organizirao je Gradski muzej Varaždin u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom, a autorica i voditeljica radionica bila je viša restauratorica Hrvatskog restauratorskog zavoda Dijana Nazor. Doktoradnica je na temu „Slike u infracrvenom području” na ALU u Zagrebu, pod mentorstvom red. prof. Igora Rončevića i dr. sc. Jane Žiljak Vujić. U svojem izlaganju predstavila je poslove restauratora i tehnike istraživanja u konzervatorsko-restauratorskim postupcima s naglaskom na metodi snimanja infracrvenom svjetlošću (IR reflektografija). Zahvaljujući upravo IR tehnici snimanja, polaznici su se, na brojnim primjerima iz hrvatskog, ali i svjetskog slikarstva, upoznali s mogućnostima otkrivanja skrivenih slika, odnosno slika naslikanih ispod oku vidljivog slikanog sloja.

Skrivene slike u Gradskom muzeju Varaždin  5

Upravo jedan od takvih primjera izložen je u stalnom postavu varaždinskog Gradskog muzeja „Hrvatski majstori 20. stoljeća”. Riječ je o slici Ivana Tišova „Portret Pavla Witmanna„ iz 1922. godine, ispod koje je na rendgenskoj snimci jasno vidljiv ženski portret. Ovu skrivenu sliku otkrile su restauratorice Restauratorskog odjela GMV-a (Daša Suhić Hižak i Jelena Rančić) u sklopu istraživanja i restauriranja spomenute slike.

Skrivene slike u Gradskom muzeju Varaždin  9

Cilj radionice bio je upoznati učenike s djelatnostima i poslovima koje obavlja Restauratorski zavod te im skrenuti pažnju na važnost zaštite i očuvanja kulturne baštine te važnosti primjene snimanja slika raznim metodama, a posebno u bliskom infracrvenom području. Slikarski razlozi umjetnika za takve postupke preslikavanja su različiti, a Dijana Nazor polaznike je upoznala koje sve podatke IR snimke mogu otkriti u restauratorskoj praksi.

Skrivene slike u Gradskom muzeju Varaždin  13

U praktičnom dijelu prve radionice polaznici su slikali autoportrete, a u drugoj portrete upoznavajući se s mogućnostima poliperspektive, preklapanja slika i višeslojnosti u prikazu. Poticaj za rad imali su u portretima Pabla Picassa i suvremenog umjetnika Gerharda Richtera te njegovih slikarskih istraživanja na temu portreta. Rezultati naslikanih radova potvrdili su da je učenicima ova tema jako zanimljiva što se pokazalo i u realizaciji kretivnog rješavanja zadanog motiva i likovnog problema.

Skrivene slike u Gradskom muzeju Varaždin  23