“Rendez-vous” francuski kulturni festival u Hrvatskoj

Akademija Art

02 duchamp

Uspješna međudržavna suradnja

Nakon ogromnog i neočekivanog uspjeha hrvatske kulture i stvaralaštva u Francuskoj “Croatie, la voici”, organizirane u jesen 2012. godine, priprema se galski kulturni odgovor u Hrvatskoj, pod nazivom “Rendez-vous”/Sastanak/!

Festival zajedno organiziraju galska ministarsva: kulture, vanjskih poslova, znanosti, obrazovanja i sporta, turizma, ekonomije, trgovine, Hrvatski turistički ured i Veleposlanstvo Hrvatske u Parizu kao i ured “Pour la France”/Za Francusku/ za koji je zadužen Francuski institut, ministarstvo vanjskih djelatnosti i međunarodnog razvitka, ministarstvo za ženska prava, istraživanja, gradsko ministarstvo, omladinsko i sportsko kao i galsko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Posebnost manifestacije koja će trajati između svibnja i rujna, je da će se oslanjati na hrvatsku umjetničku i znanstvanu scenu: sveučilišta, umjetničke akademije, teatre, muzeje i galerije, festivale, zahvaljujući suradnjama započetim prije skoro tri godine.

Tako će se ostvariti umjetnički ulozi, razmjene, rasprave u različitim domenima u kojima će sudjelovati specijalisti i profesionalci iz obje zemlje. Po mišljenju odgovornih iz Francuskog instituta u Parizu, lako i jednostavno će se ostvariti i razviti već planirane, zajedničke umjetničke, odgojne, turističke i znanstvene djelatnosti.

Ambiciozni “Rendez-vous”

Francusko umjetničko-kulturno predstavljanje u Hrvatskoj će nastojati zhvaljujući nekolicini upečatljivih događaja ostvariti razmjene, najprije u umjetničkim kreativnostima, ali i sveučilisnim, idejnim, filmskim, kazališnim, turističkim, odgojnim gastronomskim i čak klimatskim domenima, kao i načinima “umjetničkog življenja” što u Francuskoj znači posvetiti se ugodnom životu i blagostanju.

Slavonija je posebna galska ambicija jer se planiraju posvetiti turističkom razvitku ove pokrajine ali i drugih manje privlačnih, oblasti u Hrvatskoj.

Za Francuze je prirodna sklonost prema dobroj kapljici dvije nacije, što započinje dobrim i kvalitenim vinima kao i gastronomiji, uspješna polazna točka, isto kao i hrvatska sklonost za iseljenički život i brzo navikavanje postojanja u drugim sredinama. Sve to ce poslužiti da slavlja koka se pripremaju budu i posjećena.

Anne Coutard je ogovorna za festival u Francuskoj, dok ce organizaciju “Rednez-vous” u Hrvatskoj koordinirati Alemka Lisinski.

Iz Pariza javlja Džana Mujadžić za Akademiju-Art

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Josipović: ostajem u politici, neću rušiti Milanovića

Hrvatski predsjednik u odlasku Ivo Josipović u petak je u intervjuima HTV, Novu tv i RTL poručio da ne misli napustiti politički život ni rušiti predsjednika SDP-a, nego okupiti nove ljude koji […]
Josipovic Javna stvar 13 2 2015