Skip to content

Kraj švercanju: Kontrolori ZET-a dobili nove uređaje

Uređaji, već podijeljeni kontrolorima na svim linijama javnoga prijevoza, olakšavaju posao jer su istodobno i “skeneri” karata i pokaza i pisač pa će se i kažnjavanje putnika bez karte kažnjavati lakše. Nova oprema košta 3 milijuna kuna

sverc

Nakon sedam godina korištenja istih uređaja, ZET-ovi kontrolori dobili su nove, sofisticiranije uređaje za kontrolu karata.

Izbjegavaju neugodnosti

Naručeni su još u rujnu prošle godine, a 300 takvih uređaja podijeljeno je kontrolorima i pušteno u probni rad. Najveća prednost im je takozvani online način rada, jer su stalno povezani sa središnjim ZET-ovim sustavom kontrole pa svi kontrolori u istom trenutku znaju sve potrebne informacije – od eventualne zloporabe prijevoznih kartica do isteka njihove valjanosti.

U odnosu na prijašnju praksu kada su kontrolori morali nositi i uređaj i odvojeni pisač, nova generacija kontrolnih uređaja ima sve komponente integrirane u jednu cjelinu i tako kontrolorima olakšava posao.

Nova oprema ZET je koštala tri milijuna kuna, a uloženi novac, što u spomenute uređaje, što uz najavljeno postavljanje kamera u autobusima i brojače putnika, put su te Holdingove podružnice da osigura sigurnije i kvalitetnije putovanje, ali i s budućeg poslovanja izbriše etiketu gubitaša.

– Kako do kontrolora istoga trenutka dolazi informacija o produljenju valjanosti karte tako izbjegavamo neugodnosti koje su se znale događati, a na isti način smanjujemo zloporabu tuđih kartica – izgubljenih ili ukradenih.

Olakšan posao kontrolorima

Namjera nam je olakšati posao kontrolorima, ali i osigurati komfor putnicima koji uredno plaćaju karte – poručio je Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a.

Kako su istaknuli u ZET-u, bude li potrebe i uputa s terena tijekom testnoga razdoblja, u sustav će se unositi promjene.

Jedna od novosti najavljenih uređaja je i čitač barkoda kojim su opremljene novodizajnirane papirnate karte, odnedavno puštene u prodaju.

– Zahvaljujući modernijem sustavu, pojedinačne papirnate karte neće se više moći koristiti više puta. Sustav će ih zapamtiti i kontrolu neće moći proći nekoliko puta – rekao je Jurić za Večernji list. Foto: Davor Višnjić/PIXSELL