alb

Više stotina Albanaca autobusima i taksijima svakodnevno posljednjih tjedana s Kosova pristižu u Suboticu, na sjeveru Vojvodine, u namjeri da se ilegalnim prelaskom srpsko-mađarske granice domognu zemalja Europske unije, prenose u petak vojvođanski mediji, dok srbijanski ministar unutarnjih poslova navodi da je u posljednja dva dana srbijanska policija zaustavila blizu 300 kosovskih Albanaca u pokušaju ilegalnog prelaska granice.

“Policija je zaustavila 290 osoba koje su pokušale prijeći granicu Srbije i Mađarske kako bi ilegalno došli do zemalja Europske unije”, izjavio je u petak ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je dodao da su kosovski Albanci u posljednje vrijeme uputili srbijanskim vlastima 60.000 zahtjeva za izdavanjem srbijanske putovnice.

Stanovnici Kosova, kojih je 1,8 milijuna, za ulazak u zemlje EU još uvijek trebaju vizu, dok srbijanski građani mogu slobodno putovati u većinu od 28 zemalja Unije.

Mađarska policija objavila je u međuvremenu da je samo u siječnju ove godine oko 10.000 Albanaca ilegalno pokušalo ući na teritorij ove zemlje, no, kako prenose mediji, to je samo 20 posto ukupnoga broja imigranata koji se preko šume, njiva i kanala pokušavaju dokopati zapadnih zemalja. Dnevnik, foto Zekirja Shabani