Skip to content

Hrvatsko pjesništvo predstavlja “Tigar” Tomislava Marijana Bilosnića

Američko-engleska nakladničke kuća Transaction Publishers objavila je knjigu „A Little Tour through European Poetry / Malo putovanje europskim pjesništvom”

01 Naslovnica knjige Johna TayloraTomislav Marijan Bilosnić jedini je od hrvatskih pjesnika predstavljen u panorami prikaza o europskom pjesništvu, a namijenjenoj amaričkoj čitalačkoj publici

Riječ je o knjizi dr. Johna Taylora „Malo putovanje europskim pjesništvom”. Naime, u izdanju američko-engleske nakladničke kuće Transaction Publishers (New Burnswick i London) objavljena je knjiga „A Little Tour through European Poetry / Malo putovanje europskim pjesništvom” (2014.) poznatog američkog književnog povjesničara i kritičara Johna Taylora, koji je do sada objavio nekoliko značajnih knjiga u kojima problematizira suvremenu europsku književnost i poeziju. Kako sam autor u predgovoru napominje njegova najnovija knjiga nastavak je njegova dosadašnjeg istraživanja suvremene europske književnosti, osobito pjesništva.

Većina kritika, prikaza i eseja koji se nalaze u knjizi, a ukupno ih je trideset i četiri, nastali su uslijed Taylorova putovanja Europom gdje je otkrivao dosad njemu manje poznate ili nepoznate europske pjesnike i njihova djela. Važno je napomenuti da u zamišljenoj koncepciji knjige Taylor obrađuje pjesnike i pjesničke opuse neengleskoga govornog područja i kada govori o europskom pjesništvu pretpostavlja sve zemlje europskoga kontinenta, ne ograđujući se granicama Europske Unije.

Za nas je zanimljivo da je dr. sc. John Taylor u svoju knjigu uvrstio esej o hrvatskom pjesniku Tomislavu Marijanu Bilosniću i njegovoj pjesničkoj zbirci „Tigar”. Riječ je o zbirci koja je prevedena na engleski jezik i objavljena u izdavačkoj kući Xenos Books u New Mexicu, u SAD-u 2012. godine. Kao što je kazano, Bilosnić je i jedini hrvatski pjesnik zastupljen u knjizi „A Little Tour through European Poetry / Malo putovanje europskim pjesništvom”. A što se tiče zbirke „Tigar” ona je uz engleski, prevedena na španjolski, njemački, talijanski, albanski, makedonski, romski i slovenski, te djelomično na bugarski i mađarski jezik.

03 Tomislav Marijan Bilosniu0107Taylor će o Bilosnićevm „Tigru” između ostaloga zapisati i to kako je „Tigar pjesnikova intimna veza sa životom i pisanjem”, te da Tigar implicira „specifičnu osobu prepoznatljivu kao njegov mitski, svemirski i transcendentni lik”, konačno zaključujući: „nad ovim sjajnim pjesničkim djelom doista bi trebalo i meditirati i raspravljati!” Dr. Taylor o Bilosniću je već i ranije pisao u poznatom američkom časopisu Seawall.

Svoju knjigu, kako svjedoči u predgovoru, John Taylor namijenio je američkom čitateljstvu, osobito američkim pjesnicima za koje drži da mogu biti tek na dobitku u dijalogu sa suvremenim europskim pjesništvom, osobito „danas kada se prikazi pjesničkih prijevoda tako rijetko objavljuju, tako rijetko prezentiraju u književnim časopisima, i tako rijetko pročuvaju u školama kreativnog pisanja”.