Skip to content

U novome broju Glasa Koncila pročitajte

“Zajedništvo s Bogom i ljudima vraća svijetu pravi okus”, glavni je naslov drugoga broja Glasa Koncila, s nadnevkom nedjelje 11. siječnja, koji donosi izvještaj s novogodišnjega susreta mladih zajednice Taizé u češkoj prijestolnici Pragu. Novinar Ivan Tašev piše o Hodočašću povjerenja, u okviru kojega je održan i Regionalni susret uz sudjelovanje dvije tisuće mladih hrvatskih vjernika

1420707212-33-50

“Zašto je Hrvatska ‘najgora država’ u EU-u?”, pita se urednik Ivan Miklenić u svojemu komentaru, promišljajući medijske analize o uklapanju Hrvatske u zajednicu europskih naroda. “Hrvatska se osim glede privrede i gospodarstva u EU nije uklopila ni glede europskih vrijednosti, među kojima se ističe stvarna demokracija, zakonitost odnosno vladavina prava te vanjska politika. Stoga se nameće pitanje koliko će se dugo Hrvatska još isključivati iz Europe i gurati na zapadni Balkan i tako ostajati u unutarnjem smišljenom kaosu koji je najpogodniji za grupne interese na očitu štetu ne samo hrvatske nacije, nego i čitave Europske unije?”, piše urednik Miklenić.

Novinar Tomislav Vuković napravio je intervju s Andrijom Tunjićem, glumcem, piscem i novinarom “Vijenca”. Dotaknuli su se niza tema o umjetničkoj slobodi, utjecaju politike na izdavaštvo, komunističkom mentalitetu u Hrvatskoj. “Današnja takozvana moderna hrvatska kultura restituira balkanski, projugoslavenski, komunistički, čak i boljševički kulturni ukus, kakva nije bilo ni u Titovoj Jugoslaviji. Zato se sve ono što je naslijeđe titoizma proglašava nekakvom vrijednošću, a sve ono što ga kritički promišlja je natražnjačko, ognjištarsko, nacionalističko, antieuropsko…”, izrekao je, među ostalim, Tunjić.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr

Novi Glas Koncila donosi i izvještaj s opće audijencije pape Franje 7. siječnja o društvu bez majka – dehumaniziranom društvu, kao i ostale novosti o djelovanju Svete Stolice.
Susret u Godini posvećenoga života ugostio je s. Fortunatu Spahiju, benediktinku u šibenskom samostanu sv. Luce na Gorici. Redovnica Spahija pripovijeda o samostanskom muzeju, ali i odrastanju, kao i ključnim životnim događajima i osobama koje su je usmjerili prema redovničkom pozivu.

Rubrika “Vjernici laici aktivni u Crkvi” predstavlja Darija Čalušića, angažiranoga pastoralnog suradnika, voditelja Marijine legije i aktivista SKAC-a. Otkriva svoje aktivnosti u župi Uznesenja BDM u Resniku, ususret proslavi 800. obljetnice mjesta i župe.
Starosne mirovine i uvjeti nakon 1. siječnja 2015. tema su rubrike “Propisi-pravo-pravda” autora Stjepana Androića. “Ni među umirovljenicima nema pravde. Reforme koje se provode i koje još slijede stvaraju nove podjele među umirovljenicima, kako glede uvjeta tako i glede visina mirovina”, napisao je pravnik Androić.

See also  Gradski vijećnici dobivaju posao u gradskim poduzećima kolone odlaze u Irsku, Njemačku,…

Teološki osvrt posvećen je doprinosu Katoličke Crkve u normalizaciji odnosa između SAD-a i Kube i posredovanju kao silnoj odgovornosti.
Reportaža novinara Vlade Čuture iz istarskih je župa u Novigradu i Dajli, i bogatom suživotu različitih ljudi i profesija.
“Glas Koncila” donosi i niz redovitih izvještaja, poput onoga o proslavi svetkovine Marije Bogorodice u zagrebačkoj katedrali, i mise zahvalnice na kraju 2014. godine.
Posljednja stranica donosi izvještaj o s. Mirjam Filipović, budućoj misionarki na Haitiju, koja je iz ruku nadbiskupa Hranića u Slavonskom Brodu primila misijski križ. (tš, gk)

 

 

GOOGLE ispod bira i objavljuje one reklame i oglase za koje je dobio najviše novca od pojedinih oglašivača! U najvećem broju su to lijepi oglasi, ali ponekad su i prave nakaze koje nam žele uništiti sadržaj od kojih se portal AA ograđuje