Skip to content

Zagreb – Književna večer božićnih pjesama

Predstavljanje zbirke pjesama Ivice Jurjevića

knizevna

Hrvatsko književno društvo sv. Jeronima predstavilo je na svojoj šestoj obnovljenoj književnoj večeri održanoj u četvrtak 18. prosinca u svojim prostorima u Zagrebu zbirku pjesama Ivice Jurjevića “Hrvatski Božić – pjesme”. O pjesniku i zbirci govorio je Stjepan Razum, istaknuvši kako je to osma Jurjevićeva zbirka u kojoj su sve pjesme prožete sakralnim i domoljubnim značajem.

Teme o kojima Jurjević pjeva su raznovrsne, a u svojoj biti su iskreno domoljubne i univerzalno tople i ljudske. Sav se njihov sadržaj može svesti na tri bitnosti: Bog (vjera), narod (hrvatski) i zemlja (domovina). Proslov toj zbirci napisao je franjevac Ante Čavka, pa on piše kako je ta zbirka božićnih pjesama, neobične smirenosti i jednostavnosti u nemirnom i nadasve složenom trenutku ove naše stvarnosti, još jedan od dragulja u nisci hrvatskoga umijeća.

Razum je istaknuo kako je posebnost ove zbirke u tome što se igrom “čestitki i teologije” lijepo ocrtava upravo Hrvatski Božić, u kojem sudjeluje Bogočovjek Isus i običan čovjek hrvatske svakodnevnice.
Jurjević u svojim pjesmama ne ide za odviše dotjeranim oblikom, jer riječi su mu tek sredstvo, a ne svrha. Njima pjesnik gradi snažnu poruku kojom želi probuditi ono najvrjednije u nama: vjeru, ufanje i nadu.

Sam pjesnik je u svom obraćanju istaknuo kako svoj dar pisanja domoljubnih i duhovnih pjesama može zahvaliti svom dobrom obiteljskom okruženju, iz kojega potječe, a to je župa Kruševo na rijeci Zrmanji. Sve ono što je dobio tijekom školovanja nije na njega toliko utjecalo kao njegova obitelj, unutar koje je doživio Hrvatski Božić. IKA