Skip to content

Jubilarno izdanje Festival hrvatske glazbe u Beču

croatian music festival

U Beču će se ove godine od 4. studenog do 14. prosinca održati jubilarno deseto po redu izdanje Festivala hrvatske glazbe koji je pokrenut s ciljem promicanja značaja hrvatske glazbe u svijetu.

Osim želje za predstavljanjem glazbenog stvaralaštva kroz djela hrvatskih skladatelja festival koji je osnovan 2005. godine nudi i niz antologijskih djela svjetske glazbe u izvedbi nekih od najboljih hrvatskih glazbenika.

U okviru festivala bečkoj su se publici do sada predstavili i neki od najvećih hrvatskih glazbenika. Legende kao što su džezist Boško Petrović, kantautor Arsen Dedić, pop-rock diva Josipa Lisac, Zagrebačka filharmonija, Hrvatski, Varaždinski i Zadarski komorni orkestar, nacionalni ansambl narodnih plesova i pjesama LADO, Zbor i Tamburaški orkestar HRT-a te mnogi drugi međunarodno priznati umjetnici.

Ovogodišnji koncertni program koji će se održati na ukupno deset bečkih lokacija obuhvaća koncerte glazbenika i orkestara kao što su Hrvatski komorni orkestar, Parni Valjak, Nataša Veljković, Antonio Sorgo Ensemble, Tamara Obrovac Quartett te mnogi drugi.

Ove se godine pored 10 koncerata za 10 festivalskih godina održava i znanstveni skup na temu Luka Sorkočević – dubrovački skladatelj-diplomat u Beču Josipa II. To je još jedna prilika da se Dubrovnik i Hrvatska prikažu kroz prizmu bliskih, plodonosnih i uzbudljivih odnosa koji ih od davnine povezuju s austrijskom prijestolnicom, a istodobno i potvrda koliko su obje sredine profitirale od međusobnog prožimanja i razmjena.

See also  Vienna’s Shooting Girls - Židovske fotografkinje iz Beča