Dobavljač digitalnih slikovnih rješenja Canon Europe objavio je da njegova tvrtka vlasnik, Canon Inc., proslavlja osamdesetu obljetnicu Canonova prvog fotoaparata, Kwanona. Bio je to prvi 35-milimetarski fotoaparat sa zatvaračem u žarišnoj ravni, a proizveden je u obliku prototipa 1934. godine i predstavljao je kulminaciju snova inženjera koji su željeli dostići postignuća iz Europe, čija je industrija fotoaparata u to doba bila vodeća.

Inženjeri koji su stvorili ovaj fotoaparat odlučili su ga imenovati po Kwan-non, budističkoj božici milosti, nadajući se da će im božanstvo udijeliti blagoslov dok pokušavaju ispuniti san stvaranja najboljeg fotoaparata na svijetu. Objektiv fotoaparata nazvan Kasyapa – po Mahakasyapi, Budinu učeniku – također je ime dobio iz budizma. Na vrhu fotoaparata nalazila se gravura koja je predstavljala Kwan‑non s tisuću ruku.

Godine 1936., dvije godine nakon stvaranja Kwanona i poslije mnogo pokušaja i pogrešaka, Canon je predstavio fotoaparat Hansa Canon, prvi komercijalni 35-milimetarski fotoaparat sa zatvaračem u žarišnoj ravni, započevši tako tvrtkinu povijest proizvođača kamera.

Godine 1959. Canon je predstavio Canonflex, svoj prvi zrcalno-refleksni fotoaparat s jednim objektivom (single-lens reflex – SLR), a 1961. godine uslijedio je Canonet, izuzetno popularan fotoaparat s daljinomjerom koji je osvojio tržište – količina namijenjena za tjedan dana prodana je u samo dva sata. Nakon ovih uspjeha tvrtka je nastavila kao industrijski predvodnik s nizom popularnih modela fotoaparata, kao što su F-1, vrhunski 35-milimetarski SLR aparat predstavljen 1971., te AE-1 predstavljen 1976. – prvi SLR fotoaparat s ugrađenim mikroračunalom na svijetu.

Godine 1987., nakon neprekidnih tehnoloških inovacija, Canon je predstavio EOS – prvi SLR fotoaparat s automatskim fokusiranjem na svijetu koji je koristio posve elektronički sustav za priključivanje. Godine 1995. EOS je obilježio ulazak u digitalnu eru, a ta se linija fotoaparata nastavlja razvijati i danas. Godine 2012. tvrtka je predstavila sustav Cinema EOS System, seriju profesionalnih digitalnih filmskih kamera i objektiva stvorenih kroz kulminaciju niza tehnoloških inovacija usredotočenih na optičke tehnologije razvijane od tvrtkina osnutka. Sustav Cinema EOS System od svog je predstavljanja dao velik doprinos proširivanju obzora u vizualnom izražavanju.

Masaya Maeda, izvršni direktor odjela Image Communications Products Operations u tvrtki Canon Inc., kaže: “Tijekom 80 godina od rođenja prototipa fotoaparata Kwanon, Canon je neprekidno razvijao inovacije da bi ostvario tvrtkin cilj stvaranja najboljih fotoaparata na svijetu. Korištenjem tehnologija i znanja koje je akumulirao tijekom svoje povijesti Canon će nastaviti pridonositi razvoju fotografske i videokulture kroz svoje tehnologije i proizvode dizajnirane da zadovolje očekivanja naših korisnika.”(Helga, 

18 nb run