Skip to content

Predstavljena knjiga ‘Markovića jama’ autora Ivana Kozlice

U prepunoj dvorani triljskog kina u srijedu je predstavljena knjiga ‘Markovića jama – partizanski zločin u Aržanu i Podima 1944.’

ivan kozlica

Knjiga je predstavljena u okviru obilježavanja 70. godišnjice tog strašnog zločina, kojeg organizira Grad Trilj u suradnji s Hrvatskim centrom za ratne žrtve, a pod pokroviteljstvom Županije splitsko-dalmatinske i župana Zlatka Ževrnje, javlja ferata.hr.

Triljska promocija knjige počela je prikazivanjem sedmominutnog dokumentarnog filma kojeg je u jami 23. rujna 1990. snimio speolog Marko Kalajžić. Nakon toga s prigodnom pjesmom nastupio je župni zbor župe Svetog Ivana Krstitelja iz Graba, pod vodstvom časnih sestara Vedrane i Zdenke.

Predstavljanju knjige nazočio je veliki broj rodbine žrtava, posebno iz imotskog, grudskog, posuškog i tomislavgradskog kraja. Uz brojne Triljane i Cetinjane promociji su nazočili predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i čelnici brojnih gradova i općina, te veliki broj svećenika i časnih sestara.

Prvi predstavljač knjige bio je mladi znanstvenik prof. Tomislav Đonlić koji je svoje izlaganje počeo citatom rečenice Ante Jurjevića Baje izgovorene u Dubrovniku 1944. godine: ‘Bilo kako bilo, ubiti ih se mora’. Kroz tu rečenicu, kaže Đonlić, oslikavala se politika komunističke partije.

U nastavku svoga izlaganja Đonlić je govorio o sadržaju same knjige,u kojoj je opisana bitka kod Aržana gdje zarobljeno 130 domobrana, a poslije likvidirano ukupno 126 od kojih je njih 102 eshumirano iz Markovića jame.

Uz Hrvatski centar za ratne žrtve, sunakladnik ove knjige je KD Trilj na čijem je čelu dr. sc. don Josip Dukić koji je istaknuo kako treba zahvaliti mr. Kozlici jer na svjetlo dana izlazi još jedna od brojnih, dugo skrivanih istina o komunističko-partizanskim zločinima, naglašavajući kako je ova knjiga logičan nastavak njegova prvijenca, odnosno knjige ‘Krvava Cetina’. Dukić je nazočnima na kraju svog predstavljanja skrenuo pozornost na fotografiju Markovića jame na naslovnici knjige koja ima oblik granica Jugoslavije i kazao da je to snažna simbolika.

Velikim pljeskom dočekan je gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović, predsjednik Komisije HBK i biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij, koji je kazao kako smo dugo živjeli u sustavu koji dijelu ljudi nije priznavao da su ljudi. Taj sustav je prestao, ali, dodao je, nije nestao. Bogović je u svom govoru naglasio kako se on temom istraživanja stratišta i žrtava bavi i iz osobnog razloga, jer kako je istaknuo, još nije pronašao jamu u koju je bačen njegov otac. Biskup Bogović podsjetio je kako je do sada otkriveno preko 1.800 jama u koje su partizani bacali žrtve, napominjući kako broj jama zasigurno prelazi i dvije tisuće.

-Meni je posebno drago što je došlo za mojega života da se oni koji su tako stradali, koji su tako poniženi, kojima je oduzeto ljudsko dostojanstvo, mogu na primjeran ljudski način sahraniti. Prema njima se nije postupalo kao prema ljudima, a ovdje na Markovića jami dovršio se taj proces, od stradanja u Aržanu do bacanja u jamu, došlo je vrijeme da su te kosti izvađene i sahranjene u zajedničkoj grobnici u Dobranju i tako se sačuvao njihov spomen. Ono što je gurano u zaborav, što je trebalo zbrisati i memorije, ponovno je ušlo u memoriju hrvatskog naroda’, kazao je između ostalog msgr. Mile Bogović.

U svom kratkom obraćanju, autor mr. sc Ivan Kozlica govorio je o tijeku prikupljanja građe za ovu knjigu, kako je istraživao događaje od Aržana do Poda, zahvalivši se svima koji su na bilo koji način pomogli da se iz jame eshumiraju posmrtni ostaci žrtava i da se zahvaljujući don Lovri Žuljeviću, Petru Tomašu i Petru Čubeliću sahrane u jednu zajedničku grobnicu na Dobranju, gdje se svakog uskrsnog ponedjeljka služi misa zadušnica.

Program obilježavanja 70. obljetnice nastavit će se u petak kod Markovića jame, gdje će u 17 sati svetu misu zadušnicu predvoditi fra Luka Livaja. Tom prigodom ispred jame, kod novopostavljenog križa, položiti će se vijenci i zapaliti svijeće za nevine žrtve. (hrsvijet.net)