Skip to content

6 znanstveno dokazanih razlika između plavuša i brineta

Oduvijek se vode rasprave o tome koje su bolje – plavuše ili brinete. Dok o svakom tipu od te dvije skupine postoje određeni mitovi i vjerovanja, na temelju njih ipak se o njima ne bi smjelo suditi. Donosimo šest znanstveno utemeljenih razlika između brineta i plavuša, koje donosi portal Tydknow

plavusa-i-brineta

Plavušama treba više vremena za uređivanje

Istraživanje provedeno 2009. godine u kojem je sudjelovalo više od tri tisuće ispitanica pokazalo je kako se prosječna brineta sprema šest minuta brže od prosječne plavuše. Brinete otprilike potroše 66 minuta na svakodnevno beauty rutinu, dok plavuše potroše 72 minute.

Prirodne plavuše imaju više kose nego prirodne brinete

Brinete imaju približno sto do 120 tisuća vlasi u usporedbi s plavušama koje ih ima 120 do 140 tisuća. Jedan od razloga za to, evolucijski govoreći, jest zaštita skalpa od potencijalno opasnih UV zraka. Budući da tamne vlasi obično sadrže više melanina koji služi kao prirodna barijera, brinete trebaju manje kose kako bi zaštitile kožu glave od sunca.

Muške preferencije u vidu boje kose kod žena su razultat njihove boje, kao i životnog iskustva

Studija je pokazala kako smeđokosi muškarci preferiraj iste takve žene, dok plavokosi muškarci vole i tamnokose i svjetlokose žene. Također, ukoliko su okruženi većinom svjetlokosim ženama za vrijeme odrastanja, a s tamnokosom osobom se primjerice nisu družili, muškarci će kasnije u životu većinom birati plavokose partnerice.

Plave konobarice dobivaju veće napojnice

Prema anketi koju je pokrenulo Sveučilište Cornell u 2009., a koja je uključila 482 konobarice, pokazalo se da plavuše dobivaju veće napojnice od svojih smeđokosih kolegica, bez obzira koliko su ijedne i druge bile atraktivne.

Brinete se na prvom susretu čine pametnijima

Istraživanje je pokazalo kako većina ljudi brinete smatra pametnijima nego plavuše kada ih upoznaju po prvi put. Razlog za to nije sasvim jasan, no navodno je baziran na činjenici da većina žena koje boje kose izabiru plavu boju, pa ih se percipira kao previše fokusirane na izgled.

Plavuše se bolje zabavljaju

Statistički je dokazano da žene koje boje kosu u svjetlije boje češće izlaze van, imaju više interakcije s drugim ljudima i osjećaju se mlađe i samopouzdanije. Uzrok ovog fenomena još nije poznat, iako se neki referiraju na činjenicu da je većina holivudskih zvijezda plave kose. (Portal-plus)