Bosanska studentica najbolja na dublinskom Griffith College

Nadina Buturovic
Nagrađivana studentica nastavlja studij u Francuskoj, na Grenoble Graduate School of Business, koji je sedmi planetarni studij “pre experience” financija

Nadina Buturovic

Nadina Buturović, 22 godišnja Sarajka nedavno je proglasena najuspješnijom studenticom Bachelor of Arts in Business Studies, na poznatom Griffith College u Dublinu

Najprije je bila zapažena u sarajevskoj Međunarodnoj osnovnoj školi pa je završila i Međunarodnu srednju školu. Nakon završene druge godine uspješno se upisuje na International Baccalaureate, program u Drugoj gimnaziji pa ponovo postaje najbolja, u generaciji 2010. godine.

Mlada djevojka podvlači kako joj je IB program sarajevske gimnazije bio viza za najpoznatije visokoškolske ustanove Starog kontinenta. Bila je pozvana u London ali je htjela pričekati punoljetnost pa se godinu kasnije odlučila za irsku prijestolnicu, zahvaljujući okolnosti da sarajevski ekonomski fakultet surađuje sa dublinskim Griffit College.

Za godinu dana Nadina, koja savršeno govori engleski jezik je pored svakodnevnog učenja uspjela posjetiti cijelu oblast i steći brojne prijatelje. Podvukla je da je gradivo na dva sveučilista – jednako pa da nema velikih razlika.

“Izdvojila bih da je u Sarajevu okruženje drugačije jer su polaznici studenti iz BiH i okolnih država. U Dublinu je studij međunarodan pa smo svi iz različitih zemalja cak i kontinenata. Raznoliki pristupi radu, načini razmišljanja i komuniciranja šire poglede i čine da se obrati veća pozornost na djelovanje i učenje”.

Priznanje je mladu studeticu obradovalo i učinilo poznatom, čak slavnom, što je motivira nastaviti osobno usavršavanje. Izjavila je kako se svim snagama bori protiv stereotipa o bh studentima, kao neodgovornim i pasivnim što radije sjede u kafićima nego u fakultetskim amfiteatrima.

Nagrađena studentica nastavlja studij u Francuskoj, na Grenoble Graduate School of Business, koji je sedmi planetarni studij “pre experience” financija.

Džana Mujadžić