sperma shutterstock

Časopis Proceedings of the National Academy of Science, objavio je kako su znanstvenici otkrili kako se kod muškaraca može postići potpuna neplodnost ako se blokiraju dva proteina sa stanica glatkih mišića koji potiču prijenos sperme

To znači da bismo za nekoliko godina mogli imati još jednu mogućnost za zaštitu od neželjene trudnoće. Naime, znanstvenici već duže vremena rade na otkrivanju načina kojim bi se blokirao prijenos muških spolnih stanica za vrijeme ejakulacije, piše znano.st.

Na osnovu istraživanja provedenih na miševima, znanstvenici su prikazali kako odsutnost dva proteina, α1A-adrenoceptora i P2X1-purinoceptora, koji posreduju pri prijenosu sperme, uzrokuje neplodnost, a pri tome ne djeluje dugotrajno na spolnu funkciju i spolno ponašanje.

Voditelji ovog istraživanja, dr. Sab Ventura i dr. Carl White, vjeruju kako ovo saznanje mogu iskoristiti za razvijanje kontracepcijske pilule za muškarce.

Dr. Ventura je rekao kako već postoji lijek koji djeluje na jedan od dva navedena proteina, ali sada se mora pronaći supstanca i razviti lijek koji će spriječiti i drugi.

“Ovo znači da radimo na razvijanju muške kontracepcije. Sljedeći korak jeste razvijanje kontracepcijske pilule za muškarce koja će se uzimati oralno, biti učinkovita i sigurna, te čiji će se učinak moći poništiti.”

Ipak treba napomenuti da čak i ako znanstvenici ovo uspiju, kontracepcijsku pilulu za muškarce možemo očekivati tek za deset godina. (Foto: shutterstock, Dalje)