Marijan Zajec KOZE

 
Djela govore o umjetniku
Marijan Zajec rođen je 1966. godine u Zagrebu. Iako je od malih nogu bio sklon umjetničkom izražavanju, spletom životnih okolnosti skulpturama se počeo baviti nešto prije više od godinu i pol. Pročitajte umjetnikovu priču i uživajte u jedinstvenim skulpturama.

Pogledajte galeriju radova!
Većinu svog života proveo sam u proizvodnji cigle, usavršavajući se u Austriji, Italiji te Njemačkoj, no najviše sam naučio od svog oca Bogdana Zajeca dugogodišnjeg direktora ciglane "Zagreb"; preko 45 godina, po mišljenju mnogih jednog od najvećih "opekara" na našim prostorima, a i u ovom dijelu Europe. Te sam svoje spoznaje u opekarstvu, primjenio i na izradi svojih skulptura.

U tih godinu i pol uspio sam napraviti preko 150 skulptura, reljefa i slika i izlagati u Zagrebu (Knjižnica Vladimir Nazor, Francuski institut), Beču (Moya Museum), Majamiju (Miami river Art fair, Nina Torres Gallery) te upisati Šolo za risanje in slikanje/College of Visual Arts Ljubljana (trenutačno sam pred diplomskim radom).

Nakon izložbi u Beču i Majamiju dobio sam ponude za izlaganjem u Izraelu, Americi, Engleskoj, Francuskoj i Monaku. Trenutačno pregovaram s najvećim muzejom na Svijetu o mojoj samostalnoj izložbi, no o tome ću Vas obavijestiti kada bude nešto konkretno.

Moja inspiracija su "vječne teme": vjera, život, ljubav, smrt, ljudska patnja ali i radost, npr. rađanje.

Materijali koje koristim su također "vječni". Najdraža mi je bronca i to visoko polirana. Ovdje ne mogu a da ne spomenem ljevaonicu "Ujević" te gospodu vlasnike Damira i Nikicu Ujević te njihove djelatnike Nenu, Krunu, Zlatka, Vladu kao i sve ostale (ne bih htio izostaviti nikoga jer su svi oni dio jedinstvenog tima) koji skulpturama, dakako ne samo mojim nego i svim ostalim pristupaju s takvom profesionalnošću, strpljenjem i ljubavlju da je to upravo nevjerojatno. Dakako da iza toga stoji dugogodišnje iskustvo i tradicija. Iako sam imao punude za lijevanjem iz ljevaonica Europe i Amerike, iz gore navedenih razloga odlučio sam se upravo za njih i nisam pogriješio, rezultati se itekao vide.

Ovim putem bi se također zahvalio umjetnicima, galeristima, kolekcionarima, prijateljima širom svijeta koji su podržali i prepoznali moje radove, ali isto tako i našim, poput Krešimira Nikšića, Miše Uštulice, Branke Hlevnjak, Zdravka Mihočineca, Stephana Lupina i mnogih drugih kao npr.velečasnom Robertu Šreteru koji je jedan od prvih koji je podržao moje stvaranje i na koncu gospodinu dekanu koledža "Arthouse-College of Visual Arts" Mladenu Jernejecu iz Ljubljane pod čijim sam se stručnim vodstvom uspio umjetnički izraziti upravo onako kako sam želio. Taj koledž bih mogao preporučiti svakom tko želi nadograditi svoje znanje po jednoj, a opet sačuvati svoju orginalnost i umjetnički izričaj po drugoj strani. Tu se dakako radi o jednom specifičnom pristupu za kojeg smatram da nije samo jedinstven u Europi već i u svijetu, a taj glasi "nikad nije kasno" što bi u prijevodu značilo da nisu bitne godine, prijašnja naobrazba, što je čovjek radio do trenutka kada se odlučio umjetnički izraziti, već čvrsta volja i vjera u sebe da to doista učini. Još jedanput, Koledž za svaku preporuku.

Marijan Zajec KOZE: Skulptura "Europa 2014"
Skulptura se sastoji od 24 kugle koje simboliziraju 24 članice Europe zajedno s našom Hrvatskom