Skip to content

Zadar – Radionice uz Dane kršćanske kulture

 

Dvije radionice u Zadru

 
Etnološki odjel i Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar, u povodu Dana kršćanske kulture i Županijskih dana organizirali su dvije zanimljive radionice u sklopu izložbe „Maslina drvo života“ koja je postavljena u Gradskoj loži
 
Dana, 27. ožujka 2012. u jutarnjim i poslijepodnevnim satima održana je radionica pletenja tzv. „vuzmene“ košare u samoborskom kraju koja se nosi na Cvjetnicu u crkvu. Radionicu je vodila mr. sc. Lela Roćenović, kustos-etnolog iz Samoborskog muzeja.

 

Već tradicionalnu radionicu pletenja maslinovih grančica, koja je održana u srijedu, 28. ožujka 2012. g. također u jutarnjim i poslijepodnevnim satima vodila je prof. Karmen Turčinov. Radionica je održana u Etnološkom odjelu.

U radu radionica sudjelovali su učenice i učenici O.Š. Valentin Klarin iz Preka, O. Š. Kruno Krstić.iz Zadra, Poljoprivredno prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića i Prirodoslovno – grafičke škole iz Zadra, studentice i studenti Katedre za etnologiju i žene iz obrtničkih zanimanja u suradnji sa Udruženjem obrtnika iz Zadra, njih ukupno 83.

Za radionice kojima je cilj nastaviti ovu bogatu tradiciju i običaje pred najveći kršćanski blagdan Uskrs, sačuvati ih od zaborava prenošenjem znanja na mlađe generacije, postojao je  interes građana koji su samoinicijativno dolazili i uključivali se u rad.

Akademija-Art