Skip to content

Tajna Isusova groba – prijevara ili otkriće?


Foto: Večernji list

Arheolog James Tabor za Večernji list tvrdi kako je siguran da je u jeruzalemskoj grobnici pronašao posljednje Kristovo počivalište

Arheolog James Tabor i filmaš Simcha Jacobovici zatresli su prije nekoliko dana javnost viješću da su u Jeruzalemu pronašli Isusov grob! Dvojica istraživača pretraživala su robotskom rukom područje ispod jednog stambenoga kompleksa kada su naišli na kamene kutije poznate kao osuarije, na kojima se nalazi natpis “Božanski Jahve, ustani, ustani”, te crtež kita iz čijih usta izlazi čovjek.
– Nismo ni mislili da ćemo otkriti neke grobnice. Jednostavno, pretraživali smo područje šezdesetak metara od mjesta na kojemu je sredinom osamdesetih pronađena grobnica za koju se vjeruje kako pripada Svetoj Obitelji, kada smo naišli na podzemne prostorije s kamenim kutijama, kazao je ekskluzivno za Večernji list u telefonskom razgovoru James Tabor, profesor arheologije na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Charlotteu, koji je na nekoliko projekata surađivao i sa poznatim filmašem Jamesom Cameronom, redateljem Avatara.
Taborov suautor u pretraživanju jeruzalesmkog podzemlja Simcha Jacobovici izraelski je pak dokumentarist koji je prije godinu dana izašao s tezom da je pronašao dva čavla kojima je Isus bio prikovan na križ. Njegove tvrdnje nisu nikada potvrđene.
Naznake uskrsnuća na grobu
Navodni grob Svete Obitelji izazvao je nedugo nakon otkrića dosta kontroverzi. Oko njegova istraživanja pobunili su se i ortodoksni Židovi pa je nalazište zapečaćeno, a na njegovu je mjestu sagrađen blok stambenih zgrada. Tabor i Jacobovici dobili su dozvole za proučavanje terena u okolici te su prošle tri godine robotskim sondama i kamerama pretraživali podzemne tunele ispod ceste.
– Grob je sigurno Isusov, što dokazuju natpisi na njemu kao i prikaz kita i Jone iz Staroga zavjeta, svojevrsne naznake uskrsnuća. Uz njega nađeni su i ostaci žene i djeteta koji bi mogli predstavljati Isusovu obitelj i ostatke njegovih prvih učenika, kaže Tabor.
Ovakvim su tvrdnjama kršćani u Svetoj zemlji šokirani i zgroženi te traže da se zaustave izmišljotine i trgovanje Isusovim likom i djelima.
– Nadam se da će Vatikan i kršćanski svijet već jednom zaustaviti izmišljotine i senzacije na kojima se pojedinci bogate jer više nema smisla stalno govoriti o nekim novim otkrićima oko Isusa. Sutra će doći još netko željan senzacije i reći kako Isus nije ni postojao. Naime, svaki kršćanin, bio on katolik, pravoslavac ili protestant zna gdje se nalazi grob Isusa Krista i njegove obitelji, kazao je za Večernji list predstavnik kršćana u vladi palestinske samouprave Hanna Issa.
Kaže kako smo svjedoci i nedavno “pronađene” Biblije u Turskoj u kojoj je Isus nagovijestio dolazak Muhameda, a ta je informacija bljesnula jedan dan i više nitko o tome ne priča.
Židovi koristili iste riječi
– Što je time postignuto? Kada bi se pojavile neistine i izmišljotine o proroku Muhamedu, kao što stalno izmišljaju stvari o Isusu Kristu, došlo bi do smaka svijeta, kaže Hanna.
Za biskupa Faysala Hijazena, pastira Isusove bazilike u Betlehemu, Tabor nije otkrio – ništa.
– U Svetoj zemlji ima na tisuće takvih grobova. Židovski znanstvenici tvrde kako je puno Židova tada upotrebljavalo riječ ustani ili uskrsni. Isto tako, većina Isusovih apostola bili su ribari i crtež ribe upotrebljavao se kao neka vrsta komunikacije za Isusovog progona, tako da to može biti grobnica bilo kojeg Židova ili apostola, kaže biskup Faysal Hijazen.
Izvor: B.Karakaš, H.H / Večernji list

Akademija-Art