Skip to content

Laura Dekker (16) jedrilicom je sama oplovila svijet

Laura Dekker (16) jedrilicom je sama oplovila svijet

Kada je u subotu sa svoje jedrilice Grumpy stupila na tlo otoka Saint Martin na Karibima, šesnaestogodišnja Laura Dekker i službeno je postala najmlađa osoba koja je sama oplovila svijet.

Ova je tinejdžerica na putovanje oko svijeta krenula prije godinu i pol dana, u kolovozu 2010. godine, a sada je njenoj avanturi došao kraj. Koliko god je putovanje na dvanaestmetarskoj jedrilici s dva jarbola bilo izazov, još je teže bilo dobiti sve potrebne dozvole za ovaj pothvat.
Kada je 2009. Laura najavila svoju namjeru u intervjuu listu Algemeen Dagblad, nizozemska socijalna služba povela je sudski proces protiv nje i njezina oca Dicka Dekkera planirajući mladoj tinejdžerici zabraniti putovanje. Na stranu socijalne službe u prvom trenutku je stala i djevojčina majka Babs Muller, koja živi odvojeno od Laure i Dicka od kojega se prije nekoliko godina rastala ostavljajući ocu skrbništvo nad zajedničkim djetetom. Ipak, majka je tijekom procesa koji je poveo obiteljski sud u Nizozemskoj promijenila mišljenje pa je proces završen izdavanjem dozvole te pred Laurom više nije staja niti jedna zakonska zapreka da se u kolovozu 2010. otisne na put. Na odluku suda vjerojatno je utjecala i Laurina povijest jer ako postoji ijedno dijete koje je više na moru nego na čvrstome tlu, to je onda upravo ova tinejdžerica. Laura je rođena na jedrilici kojom su njezini roditelji obilazili svijet na sedmogodišnjem krstarenju. Kako joj je majka Njemica, otac Nizozemac a rođena je na, uvjetno rečeno, tlu Novog Zelanda, Laura posjeduje čak tri državljanstva, nizozemsko, novozelandsko i njemačko. I njeno je rano djetinjstvo obilježeno plovidbom i morem, prve četiri godine potpuno je provela na moru ploveći s roditeljima, a za šesti je rođendan dobila vlastitu jedrilicu klase Optimist, kojom je ubrzo sama naučila upravljati. Četiri godine potom dobila je novi, veći brod kojega je nazvala Grumpy, a s kojim je potpuno sama išla na putovanja koja su trajala po nekoliko tjedana. Desetogodišnja djevojčica tako je potpuno sama preplovila rute između Waddenskog i Sjevernog mora, a potom i udaljenost između Nizozemske i Velike Britanije. Taj put donio joj je i prve probleme sa zakonom jer kada je uplovila u britansku luku, policija i lučka kapetanija prvo nisu mogli vjerovati kako je velikom jedrilicom upravljala desetogodišnja klinka, a potom su pozvali njezina oca da je dođe otpratiti tijekom puta prema kući.
Sve je to daleko od oplovljavanja svijeta, a za to se Laura morala posebno pripremiti.

Problem sa školom

Postavilo se pitanje i redovita školovanja pa je Laura dobila posebne materijale Werelskoola za samostalno učenje. Prema planu putovanja, koje je trebalo početi u Portugalu, a završiti na Karibima nakon što Laura oplovi planetu, njezin put po zacrtanoj trasi roditelji pratili su posebnim Iridium sustavom lociranja, a na svakoj težoj dionici puta trebale su ju dočekati ekipe lokalnih pomoraca, koji bi joj pomogli u svladavanju nepoznatih mora. Ipak, umjesto na 26 točaka, Laura se s lokalnim pomorcima susrela samo 14 puta, a ostale dionice otplovila je sama. Posebno težak dio puta pokazala se plovidba kroz Panamski kanal, koji je izvela pomoću kolega nautičara iz Paname.
– Sretna sam, dokazala sam da to mogu izvesti, izjavila je Laura nakon završetka puta. I službeno je sa 16 godina života proglašena najmlađom nautičarkom, koja je sama oplovila svijet, a njezin upis u knjigu svjetskih rekorda bit će ujedno i posljednji. Guinnessova knjiga rekorda odlučila je ukinuti tu kategoriju kako još koji mladi mornar ne bi dobio želju srušiti Laurin rekord.

Izvor: vecernji.hr
Piše: Bernard Karakaš
Foto: AFP/Pixsell

Akademija-Art.hr