Skip to content

Basarić Aljoša

Aljoša Basarić

Pogledajte galeriju radova!

Aljoša Basarić je rođen 1973. godine u Zagrebu. Likovnom izričaju posvećuje se od djetinjstva. Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu slijedi diploma slikarskog odjela Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Josipa Vasilija Jordana. Sudjelovao je na više skupnih i samostalnih izložbi na kojima je ostvario zapažene rezultate i dobio više nagrada, diploma i priznanja. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Adresa
Aljoša Basarić, Remetski kamenjak 50/A, Zagreb
e-mail:  aljosa.basaric@gmail.com

Samostalne izložbe

2001.- Zagreb: Galerija kluba INA
2008. – Dubrovnik: Biskupski ordinarijat
2010. – Zagreb: Pučko otvoreno učilište
2010. – Punat: Galerija "Toš"
2011. – Zagreb: ETK Galerija
2011. – Zagreb, Izložbeni prostor HKLD
Skupne izložbe
1999. – Zagreb: Galerija Vladimir Filakovac
1999. – Križ: Spomen dom Križ
2000. – Sesvete: Muzej Prigorja, Galerija Kurija
2001. – Zagreb: Galerija "Zvonimir"
2006. – Rijeka: Mali salon
2007.- Zagreb: Izložbeni salon Izidor Kršnjavi
2008. – Zagreb: Muzej Mimara
2009. – Pučko otvoreno učilište Dugo Selo

Krajolici Aljoše Basarića nastaju izravno u plein airu, u njima uhvaćen je treptaj podnevnog sunca, nemirne vibracije cvrčaka, gustoća žege i zvukovi mora. U njima život je ispunjen plavetnilom i vedrinom neba, tu nema skrivenih misli, slutnji i nemira, sve je otvoreno, jasno i neposredno i mi kao da hodamo putem njegovih motiva širom otvorenih očiju hraneći se mirisima ljeta. Hitrim potezima dočarana je preobrazba svijetlosti, a različite vizure zrače uzbudljivim i nemirnim ritmom. Silina prodora boja na platnu prati promjenjivost koju nose sunčane zrake. Dinamika izvire iz isprepletenih linija grana, treperavih odsjaja listova, nemirnih sjena. Smjela gradacija polazi od bljeska svjetlosti, raste kroz valere žute i zelene, nježne narančaste i neprimjetne plave te nestaje u toplini crvene boje zemlje i neutralnog kamena. U pozadini se nazire more, nebo ili sama svjetlost koja zrači snagom.

Zrelost impresionizma i punoća iskaza nastaje u susretu s iskonskim prostorom, otokom Krkom ili Hvarom, likovno jedinstvenim, a ipak drukčijim odabirom motiva. Sve slike nose svoje konkretne nazive koji dokumentiraju mjesto nastanka te mi postajemo svjedoci zbivanja, zabilježenog, neponovljivog trenutka.

U vizurama Hvara prizori su različiti – lirski usredotočeni na detalj prostornosti, određeni vinograd, stablo ili otvorenog pogleda s morem ili kršem. Čest je motiv starih, kamenih kuća tradicije u kojoj gradnja izranja iz zemlje i kamena, ona raste poput loze i masline stopljena s krajolikom, veličanstvena u svojoj skromnosti i skladu.

Krk s predjelima Stare Baške predstavljen je svojim karakterističnim raslinjem, elementarnim i vrelim tkanjem žute i zelene. Iza razgranate mreže krošnje bora, stare smokve i mirisnih trava, svojom silinom i neukrotivošću naziru se strme litica tog dijela otoka.

Sve na slikama teče povezano autentičnim slikarskim rukopisom i svježom gotovo opipljivom atmosferom posebnosti morskog zraka. Aljoša Basarić prenosi nam ljepotu prirode, a ona poput plime osvaja sva naša čula ispunjavajući nas svojom snagom i ljepotom.

Jasna Rodin, prof.

Akademija-Art.hr
26.09.2010.