Skip to content

Ban Sandra

Sample Image
Sandra Ban: TOČKASTI TUŠ, tuš, 20×23 cm, 1988.

Likovna umjetnica Sandra Ban rođena je u Rijeci 1972. godine.

Pogledajte galeriju radova!

DIPLOME i USAVRŠAVANJA

1991. DIPLOMA UMJETNIČKE SPREMNOSTI, Likovna državna gimnazija, Venezia, Italia
(predmeti: primjenjena umjetnost, arhitektura, anatomija, povijest umjestnosti i sociologija)
1992. DIPLOMA SVEUČILINE SPREMNOSTI, temelji za svaki fakultet, Likovna državna gimnazija, Venezia, Italia
1994.  DIPLOMA MODNOG KREATORA I MODELERA, trogodišnja profesionalna škola, položena u dvije god. sa bodovima 90/100, Personal Moda, Marghera, Venezia, Italia
2001. PRIZNANJE PROGRAMERA KNIT CAD-CAM, trikotaža, Treviso Tecnologia, Vilorba, Treviso, Italia 
1992 – 1995. VISOKOŠKOLSKA ISKUSTVA
Akademija Umjetnosti, Venezia, (primjenjena umjetnost, film, glazba, fotografija)
Fakultet Arhitekture, Venezia, (arhitektura, unutarnje i vanjsko uredjenje, film i scenografija)
Fakultet Književnosti Ca’ Foscari, Venezia, ( filozofija, psihologija, sociologija)
1996 – 1997. Studija Afričke Umjetnosti i Textil Dekor, Mali, Afrika
1997 – 2008. PRUCAVANJE, BAVLJENJE I  USAVRŠAVANJE NA PODRUČJIMA: psiholoske diagnostike, samoiscijeljiteljske snage, iscijeljivanje primjenjom umjetnoscu, iscijeljivanje prehranom fitoterapije
 
 
Članica je Akademije-Art.

Sample Image
Sandra Ban: JEANS, drvene boje, 35×35 cm, 1988.

LIKOVNE TEHNIKE:

ULJENE BOJE I AKRIL NA DRVU, ZIDU i drugo;  MJESANA TEHNIKA; INSTALACIJE;
 

NAJVAŽNIJA DOSADAŠNJA LIKOVNA OSTVARENJA

1) Između značajnih radova ističe se 20m2 zida «dnevne sobe» u staračkom bolesničkom domu «Anni Azzuri», Favaro, Mestre. Tema je projektirana i realiziraba  na bazi simbolizma i color- terapije specifično za alchajmerove bolesnike.
2) Jedan od cijenjenih radova je oslikani kosi strop od 40m2 sa 2 lustera od Murano-stakla (2m svaki), sa temom igre 4 anđela, prosvijetljenih na nebu prepunog sunčanih zraka. Projektirano i realizirano za Zanchi, StakloMurano, Lughetto.
Dokumentirano vise od 100 javnih radova po Italiji.
Produžena i koordinirana suradnja sa C.F.P. Lancenigo, Treviso, Centar za profesionalno obrazovanje – smjer: Skola za tekstil i dizajn, sa funkcijom nastavnika strucne prakse u segmentu tekstilne industrije ( predmeti: stil i psihologija tržišta; likovni; komputer grafica ( adobe photoshop ); krojenje modela; šivanje). Rad sa srednjoskolskom dijecom i sa dijecom sa posebnim potrebama. Projekt i realizacija modne revije gdje svi ucenici zajedno sa ucenicama s posebnim potrebama, kroz predstavu, prikazuju na sebi samostano izradjenu odjecu i asesuare. Priznata te financijski nagradjena od gradonacelnika Treviza. U istom centru:  – profesionalna predavanja za SER-TRE, Udruga Obrtnika Trevisa, na radionicama za obrazovanje na radu u tekstilnoj industriji. – profesionalna orijentacija mladeži tijekom ljetnih radionica.**** Dok.po upitu

Sample Image
Sandra Ban: Angeles, akril na stropu s nagibom, 42 kvadratna metra (1 slika i 3 slike detalja), 2005.

See also  EK vijesti 19. svibnja 2017.

Recenzija  Andrea Dal Pra  prof.filozofije 2007

 
Promatrajući tokom godina kreativni život Sandre Ban, primijetio sam da je njezina umjetnost jedinstvena. Njezina urođena intuitivnost i skrivena ženstvenost izražena spontanom impulsivnošću u različitim umjetničkim kategorijama, tu se priča o svestranoj konceptualnoj umjetnosti, ističe ju iz mase.
Jedna skulptura vise nego slika sa recikliranom funkcionalnošću u svakodnevnom životu. Slika ili vrata ormara? Skulptura ili svjetleći predmet? Da li to umjetni cvijet, haljina ili torba ???
Ili jedan dekorirani višenamjenski tekstil koji se u trenutku transformira u odjevni predmet.
Čime se ona u zbilji bavi? Pitali su se mnogi, priznajući  pritom da u svim svojim radovima ona ima jednu jedinstvenu misao vodilju, precizan stil ….. umjetnost Ban!
Njezin izlet u glazbene vode unutar „Beby Beluga",  bendu je doveo sasvim neponovljiv stil – proizvesti takve zvukove sa električnom gitarom sa minimalnom glazbenom podlogom zaista je …….neodoljivo. 
Pojava njezinog lika u ulozi kazališne glumice pokazala je višestruko umijeće izražajnosti. U širokom spektru njezina djelovanja našle su se scenografija i kostimografija za teatar  „ Rajeta" i za filmove  Bibi Bozzata. Autorica i redateljica multimedijalne opere… 5 osjetila unutar 4 elemenata… „ Udarac"…
Vratimo se primijenjenoj umjetnosti. Što reći o projektu za starije osobe oboljele od alzheimerove bolesti? Nakon što je tjedan dana oslikavala zidove dnevne sale, okružena vrištećim osobama u deliričnim napadajima, nastupila je tišina, tri svjesne rijeci „ Sandrica… kako lijepo" te izrazi zahvalnosti…..uspjela je! Njezin eksperimentalni projekt, predložen psihologinji i logopedici u suglasju  sa direktoricom bolnice za stare i nemoćne osobe „ Anni Azzuri" iz  Mestre,  doseglo je svoj prvi mali korak u razvoju kolor terapije te pomoći  osobama pogođenih demencijom.
Možemo li to smatrati umjetnošću?
Ili citirajmo „klasiku" : interpretacija 4 anđela zlatne kose koji nose 4 raznobojna platna što čine okvir jednom svjetlećem vedrom nebu sa zrakama sunca od 12 metara, dekorirajući tako dva velika lustera od Murano stakla ( od 2 m svaki) na dijagonalno-spuštenom stropu od 40 m2  Da ne pričamo o brzini realizacije – petnaestak dana po 6 h dnevno, usred zime na 0 stupnjeva pod snijegom unutar zgrade u izgradnji.
Njezina težnja za savršenstvom i velika odlučnost ruke, može na prvi pogled izgledati „sfuggente", ali promatrajući dublje, u svakom njezinom radu, možemo vidjeti i osjetiti veliku energiju zarobljenu u bojama koje izražavaju dubinu duše u borbi za prilagodbom  ovom sirovom realnom svijetu. 
Dakle ona ŽIVI UMJETNOST. Možemo li smatrati umjetnikom osobu koja je od svog života napravila umjetnost?

Sample Image
Sandra Ban: KAP, uljene boje na kartonu, 48×60 cm, 2008.

See also  aa

Aktivno sudjelovanje na predavanjima, standovima, skupstinama diljem Hrvatske i Inozemstva za svjesniji zivot,  suradjujuci u grafickim  i stilskim djelatnostima, ilustracijama, primjenjene umjetnosti, color terapije, fitoterapije, pripreme veganskih degustacija, snimanju, montazi dokumentarnih filmova,  brosura i slicno.

Cilj mi je napredovati u kulturnom i profesionalnom smjeru, pojačavajući iskustva i sposobnosti unutar ambijenta koji nastoji uzdignuti moju sklonost radu, naročito u smjeru primjenjene umjetnosti i u kreiranju funkcionalnih, praktičnih i ekonomskih «predmeta», bilo koje vrste.
U Italiji, medijski praceni Fashion designer.***Dok. Autorica i redateljica samostalnih multimedialnih spetakla. ***Dok. Suradnja sa kazališnom skupinom «Rajeta» i producentom-redateljom Bibi Bozzatom, Mestre, u  funkciji kostimografkinje i glumice ( gluma i kostimi za: 7 kazalisnih predstava; 2 filma; 7 kratkih filma).Rad u timu na: scenariju, reziji, kameri, montazi, scengrafiji. **** Dok. Produžena i koordinirana suradnja sa modnim ateljeom «Detam» vl. Luciano Magoga, free lance za marke, MISSONI BIMBO, DONNA COIN, LES COPIN i drugi, u funkciji modnog kreatora i njegova assistentica kao voditelja tekstilne industrije za marku CIUNGA i za grčku marku LAPIN, u proizvodnji «Vertice», Preganziol, Treviso. Projektiranje i realiziranje standa „PITTI FIRENZE BIMBO" tema «Black Angel Whit White Heart», izvedena je u obliku instalacije konceptualne umjetnosti, priznata je i objavljena u knjizi sajma Pitti Firenze. ****Dok.

 

Sample Image
Sandra Ban: SELO, akril na drvu, 100×150 cm, 2003.

Kontakt:

Rijeka 51000 – Pletenci 22/e
Gsm: 00385(0)98 982 12 76
Web: http://www.sandraban.com/                                                                     
 
Linkovi:

 Sample Image

Likovna umjetnica Sandra Ban