Sample Image

Pogledajte galeriju slika!

Ante Bakter, slikar iz Iloka, rođen je 24. rujna 1970. godine u Bačkoj Palanci. U Iloku pohađa osnovnu školu kao i srednju kulturološkog smjera. Slikanjem, bolje reći crtanjem, počeo se baviti vrlo rano, već od srednjoškolskih dana kada je olovkom bilježio portrete svojih suučenika i prijatelja te pejzaže Iloka i Dunava. U vrijeme boravka u Njemačkoj (1992. – 1995.) okušava se u pastelu te prelazi na slikanje pejzaža. Posljednjih desetak godina okušava se u ulju, što mu i uspijeva. Tehnici ulje na platnu ostao je vjeran do danas jer se pokazalo da je to tehnika u kojoj najbolje može osloboditi svoj likovni izričaj, omogućena mu je sloboda pokreta, slojevitost boje i eksperimentiranje koloritom.

Sample Image

Do sada je imao 20 samostalnih izložbi u Republici Hrvatskoj kao i oko 20 skupnih, koje su uglavnom bile humanitarnog karaktera. Dio prihoda od samostalnih izložbi također kontinuirano daje za obnovu vitalne infrastrukture rodnog kraja kao i obnovu crkava, samostana. Aktivno je bio uključen u mnogobrojne humanitarne akcije, donirao je radove udrugama "Za djecu Hrvatske", "Od srca djeci", pomoć obiteljima poginulih boraca "Tigrova", pomoć za obnovu vukovarske bolnice kojoj je posvetio izložbu "Hrvatski koloriti" u restoranu "Povratnik" u Vukovaru. Sudjelovao je u akciji prikupljnja pomoći za obnovu crkve sv. Ivana Kapistrana u Iloku, i to u više navrata.

Skupna izložba koju je u Zagrebu organiziralo Društvo Iločana i prijatelja Iloka otvorena je 11. prosinca 1998. godine na kojoj su prodana oba darovana djela. U veljači 1999. godine održana je izložba u izložbenom prostoru Muzeja grada Iloka, a sav prihod išao je za obnovu prozora – vitraja na crkvi sv. Ivana Kapistrana. Krajem 2005. godine u Europskom domu u Zagrebu organizirana je samostalna izložba "Vinski putovi Hrvatske" od koje je prihod namijenjen obnovi – oslikavanju crkve sv. Ivana Kapistrana u Iloku.

Sudjelovao je na mnogim umjetničkim susretima – likovnim kolonijama diljem Hrvatske, spomenimo samo neke: Starigrad-Paklenica (1997.), Risnjak (1997.), Tuheljske Toplice (1997.), Opatija (1998.), Karlovac (1998.), Samobor (1998), Vukovar (1998.), Ilok (Likovna kolonija "Rabra" u gostima 1998.), Pisarovina (1998.), Krašić (1998.), Ilok 2003., 2004.) i dr. Od skupnih izložbi na kojima je sudjelovao napose mu je draga "Izložba likovnih radova slikara iločkog kraja" koja je održana u Našicama u svibnju 1997. godine gdje je predstavljen s tri rada u pastelu.

Djela mu se nalaze u mnogim privatnim zbirkama diljem Hrvatske i svijeta. Svojim djelima Ante Bakter obogatio je stalni postav nove galerije u Zlatar Bistrici koja je otvorena u čast dolaska Svetog oca Ivana Pavla II u Hrvatsku.

Član je likovnih udruga "Fortuna art" i "Hrvatsko likovno društvo" iz Zagreba. Živi i radi u Zagrebu gdje je zaposlen i aktivno se bavi slikarstvom, sustavno nadograđuje znanje iz područja slikarstva, razvija se i istražuje na tom području, upisuje razne radionice i tečajeve kao i studij na privatnoj akademiji u Splitu. 

Sample Image

Pogledajte osobne stranice Ante Baktera! 
 

… Pejzaž je osnovni tematski interes Baktera. Brojni krajolici izrasli su na potki klasične estetike slike, shvaćenoj u širini tog pojma. Najčešće su to vode, rječni tokovi i obale uz njih. U svom vrlo velikom opusu Bakter varira odabranu temu, težeći da i malim pomacima pogleda, širine kadra i kromatskim mijenama postigne novu izglednost. Dakako, postoje i drugi motivi, no spoj kretanja vode, raslinje, tlo i otvorenost neba stalno se nameću… (Stanko Špoljarić)

Kontakt
 

Ante Bakter
Ante Topić Mimare 1 b
10 000 Zagreb

mob: 091 6827 366